vineri, 19 aprilie, 2024

De ce trebuie sa ne ferim de bauturile acidulate. Afla ce declara un stomatolog

Distribuie:

Publicat:

Bauturile acidulate distrug dantura, iar ceaiul negru o coloreaza intr-un mod inestetic. Medicul stomatolog Razvan Boberis explica pentru Gandul care sunt bauturile care ne pot face mai mult rau decat bine si de ce ciocolata, cafeaua si limonada sunt de evitat.

„Bauturile acidulate, inclusiv limonada acra, pot eroda dintii, practic scot calciul din smalt pe fata externa a dintilor si apar acele coloratii albicioase, care devin apoi maronii”, subliniaza medicul Razvan Boberis.

In general, trebuie evitate alimentele care contin coloranti alimentari puternici, produsele care au pregnant culoarea portocaliu (anumite mezeluri de exemplu), inclusiv ceaiul negru.

 „Sunt de evitat pasta de dinti si apa de gura care contin clorhexidina, deoarece aceasta pateaza dintii rapid. Cafeaua sau bauturile pe baza de cola in cantitati mici nu pateaza dintii, dar in cantitati mari creeaza eroziuni si carii.Anumite alimente, cum ar fi marul si portocala, pot fi consumate dupa masa, deoarece curata dintii. Sunt de evitat ciocolata, cola, alimentele ce contin mult zahar si multi coloranti”, precizeaza medicul stomatolog Razvan Boberis pentru Gandul.

Nici bauturile calde sau reci nu sunt benefice.  „Daca practici un periaj orizontal, faci mici recesiuni ale gingiei, indepartezi gingia de dinte putin si astfel se expune jonctiunea dintre smalt si cement. Acea zona nu este protejata de nimic, iar in momentul in care se aplica stimuli calzi sau reci apare durerea.

Eroziunile dentare apar ca urmare a consumului excesiv de bauturi acidulate sau in urma unui dezechilibru al muscaturii, al organizarii dintilor. Cand dintii nu calca corect, practic se produc traume si apar mici eroziuni ale smaltului, iar pe acolo se transmite stimulul rece foarte usor si apare hipersensibilitatea.

O alta cauza este strepezirea dintilor. Atunci cand mananci multe alimente acide, multe citrice, dintii devin hipersensibili, asta se numeste hiperestezie. Se curata spatiile prin care se transmit stimulii la nerv. Astfel, apare durerea.

La dintii care au suferit eroziuni se aplica plombe dintr-un compozitie fluida, moale, care acopera eroziunea. La hiperestezie se face periaj corect dentar cu pasta de dinti desensibilizanta sau chiar o fluorizare profesionala cu paste profesionale”, adauga medicul Razvan Boberis. 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img