joi, 25 aprilie, 2024

De ce trebuie sa te bucuri cand te inteapa o albina

Distribuie:

Publicat:

Oamenii de stiinta sustin ca veninul de albine are o actiune tonifianta si stimulatoare, intarind sistemul imunitar si contribuind la detoxifierea organismului. S-a demonstrat ca veninul fluidifica sangele, fiind un bun stimulent circulator la nivel local, cu proprietati anticoagulante. (Amintim ca, in aceasta directie, substantele active ale lipitorii sunt net superioare.)
De asemenea, veninul de albine mai are efect antiinflamator si sedativ. Dupa ce ajunge in organism, stimuleaza hipofiza sa secrete ACTH, care la randul lui stimuleaza cortexul glandelor suprarenale sa secrete cortizol. Acest hormon regleaza tensiunea arteriala si controleaza nivelul de zahar din sange. De asemenea, cortizolul ajuta organismul sa lupte impotriva bolilor si este esential in procesul de vindecare. 
Veninul de albine este un lichid incolor, dens, usor solubil in apa, care se solidifica in contact cu aerul, in 20 de minute. Datorita instinctului de aparare, atunci cand inteapa, o albina poate elimina pana la 0,3 mg de venin lichid, corespunzand la circa 0,1 mg substanta uscata.
Veninul de albine are o compozitie complexa, principalul sau component fiind format din substante proteice, in procent de pana la 75%. In rest, mai contine apa, lipide, hidrocarbonati, saruri minerale, enzime, hormoni, uleiuri eterice, acizi organici (formic, clorhidric, ortofosforic) si baze. Dintre substantele minerale, veninul contine calciu, magneziu, mangan, fosfor, sulf si cupru.
Din cele 8 fractii albuminoide existente in veninul de albine, numai doua prezinta importanta: melitina si adolapina.
Melitina este elementul cel mai activ, fiind o substanta alcalina (pH =11) ce are in componenta sa 13 aminoacizi: glicocol, alanina, valina, leucina, izoleucina, serina, treonina, lizina, arginina, triptofan, prolina, acid aspartic si acid glutamic. Melitina are proprietati antibacteriene, stimuleaza producerea de anticorpi si imunitatea organismului, imbunatateste microcirculatia si este unul dintre cei mai puternici agenti antiinflamatori cunoscuti (de 100 de ori mai puternic decat hidrocortizonul).
Adolapina are calitati analgezice, avand capacitatea de a reduce sau chiar de a elimina durerea. Are in componenta sa 18 aminoacizi, respectiv cei mentionati la melitina si in plus: tirozina, cistina, metionina, fenilalanina si histamina.
Indicatii
Veninul de albina se foloseste in medicina ca tratament complementar sau alternativ in durerile reumatice, in boli reumatismale si a altor afectiuni osteoarticulare, atat in formele acute (artrite, osteoartrite), cat si in formele degenerative (artroze). 
Veninul de albina mai trateaza si afectiunile coloanei vertebrale (sciatica, spondiloza, discopatie, sindromul spastis paravertebral, dorsalgii, lombalgii, sindromul isciaticus). Datorita efectului antiinfectios al melitinei ce intra in compozitia sa, veninul actioneaza asupra sistemului imunitar corectand atacuri ale anticorpilor asupra articulatiei si a mielinei (teaca celulelor nervoase).
Numeroase studii au demonstrat faptul ca veninul de albine poate aduce ameliorari in scleroza multipla, o boala care provoaca degradarea constanta a nervilor si pentru care la ora actuala nu exista tratament, dar si in cazul multor altor probleme neurologice (depresii, insomnii, cefalee, nevroze, nevrite, nevralgii, miozite).
Veninul de albine s-a mai folosit in arteriopatii si arterite, reusind sa restabileasca circulatia sangelui in cazuri in care trebuiau amputate picioarele (vezi si terapia cu lipitori) sau in maladii chirurgicale ale vaselor periferice (flebite nesupurate, endarterite). Pentru ca are efect anticoagulant, hipotensiv si dilatator al vaselor de sange, poate trata hipertensiunea, varicele si tromboza, ameliorand circulatia periferica. In plus, veninul de albine este si un bun stimulator cardiac si apara inima impotriva aritmiilor.
Veninul de albina ar putea ajuta la prevenirea raspandirii virusului HIV. Cercetatorii de la scoala de Medicina a Universitatii Washington au descoperit ca toxina din veninul de albine, cunoscuta sub numele de melitina, produce gauri in invelisul protector format din proteine ce inconjoara virusurile si bacteriile, distrugandu-le fara a rani celulele umane.
Dat fiind efectul foarte puternic antiviral al veninului de albine, efectul impotriva virusului papilloma este absolut miraculos. Verucile plantare sau herpesul pot fi eliminate in cateva sedinte. Se face micropunctura, direct in vezicula, timp de 2-3 zile. Ranile care se vindeca mai greu, eczemele, micozele, negii, dermatita seboreica, psoriazisul, toate sunt boli pentru care veninul de albine face minuni.
In toate cazurile in care nu aveti posibilitatea de a folosi albine, precum si in cazurile enumerate anterior (uz extern), se poate folosi crema cu venin de albine.
ATENTIE!
In cazul persoanelor sensibile, chiar si o singura intepatura poate determina socul anafilactic. De aceea, inainte de utilizarea terapeutica a veninului de albine este obligatorie efectuarea unui test de alergie.
CONTRAINDICATII: hipersensibilitate alergica individuala la veninul de albine, tuberculoza, maladii infectioase acute, hepatita, nefrita (inflamarea rinichilor), boli venerice, anumite boli psihice, infectii purulente acute, insuficiente cardiovasculare, stari de epuizare a organismului, diabet zaharat si stare de graviditate.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img