vineri, 29 martie, 2024

De ce trebuie sa tii cont cand ai respiratia urat mirositoare

Distribuie:

Publicat:

Una dintre cele mai frecvente probleme cu care se confrunta oamenii este respiratia urat mirositoare sau halena. Aceasta afecteaza viata sociala, iar in unele cazuri poate fi semnul unor probleme de sanatate. Dr. Irina Alexandru, medic stomatolog, ne prezinta cele mai intalnite cauze ale respiratiei urat mirositoare si tratamentele acestei afectiuni.

„Respiratia urat mirositoare sau halena este, de cele mai multe ori, cauzata de o igiena dentara deficitara sau de consumul unor alimente puternic mirositoare. In unele cazuri, insa, poate semnala aparitia unor probleme de sanatate”, spune dr. Irina Alexandru, medic stomatologie generala, potrivit adevarul.ro. Cauzele aparitiei respiratiei urat mirositoare sunt numeroase, insa cele mai frecvente includ: o igiena dentara deficitara, gingivita sau paradontoza, schimbari semnificative ale stilului de viata, exercitiul fizic intens ori afectiuni cum ar fi diabetul, boala de reflux gastroesofagian, ulcerul gastric, afectiuni respiratorii, boli renale etc.

„Adesea dam vina pe alimentele pe care le consumam. Ajungem sa evitam preparatele noastre preferate pentru simplul fapt ca ar putea sa ne faca respiratia sa miroasa urat, insa nu asta ar trebui sa fie solutia”, adauga dr. Irina Alexandru. De fapt, bacteriile din gura al caror echilibru este afectat reprezinta cauza halenei. „In cazul unei igiene dentare incorecte, resturile  alimentare raman pe limba, pe gingii sau printre dinti. Aceste bacterii formeaza compusii sulfurosi volatili, principalii responsabili pentru o cavitate bucala nu tocmai sanatoasa si, deci, pentru o respiratie urat mirositoare. Un periaj dentar efectuat corect, de cel putin 3 ori pe zi, dupa masa, poate fi de ajuns pentru a solutiona problema”, atentioneaza dr. Irina Alexandru. Dupa periaj, folosirea apei de gura asigura igienizarea si prevenirea mirosului neplacut.

Pentru a indeparta mirosul neplacut al gurii cauzat de anumite alimente (ceapa, usturoi, condimente), medicul stomatolog ne spune ca este bine sa mestecam dupa masa  cateva frunze de patrunjel ori seminte de anason, de fenicul sau de chimen. In cazul in care mirosul persista, este clar ca alta este cauza si ar trebui identificate alte solutii. Stilul de viata dezechilibrat, dietele nesanatoase, stresul, perioadele de tranzitie cu impact psihic semnificativ si exercitiul fizic intens pot duce la aparitia respiratiei urat mirositoare. Saliva are rol activ in mentinerea gurii curate, iar genul acesta de activitati cauzeaza uscarea excesiva a gurii (xerostomia) si, deci, schimbari asupra mirosului respiratiei. Hidratarea corespunzatoare, mai ales in perioadele de efort fizic intens previne uscarea excesiva a gurii si aparitia mirosului neplacut.

„Hidratarea corespunzatoare a organismului, mai ales vara, este una dintre cele mai eficiente solutii pentru imbunatatirea respiratiei. Eu le recomand pacientilor mei si consumul de fructe si legume proaspete. Acestea ajuta nu doar la mentinerea unui echilibru al sanatatii, ci ajuta la eliminarea partiala a mirosului neplacut al cavitatii bucale” adauga dr. Irina Alexandru.

Una dintre solutiile cele mai frecvent recomandate este sucul de lamaie si ghimbir care, consumat dimineata si seara, poate duce la disparitia respiratiei urat mirositoare pe termen lung. Alte plante recomandate sunt: musetelul (puternic antiinflamator, este decongestiv, antihistaminic si cicatrizant), salvia (actioneaza ca un antimicrobian si antiinflamator). De asemenea, ceaiurile sunt recomandate in acest context. Infuziile de ceai verde, menta, cimbru sau anason relaxeaza corpul si mentin respiratia proaspata.

In cazul in care problema persista, este recomandata o vizita la medicul specialist pentru a depista aparitia unor boli care ar putea fi cauze ale respiratiei urat mirositoare, precum diabetul, afectiunile gastrointestinale si renale, infectiile respiratorii etc. „A nu se intelege ca respiratia urat mirositoare care persista ar putea fi indiciul unor afectiuni grave neaparat, ci unul dintre primele semne ale dezechilibrului organismului”, adauga dr. Irina Alexandru. Medicul stomatolog ar trebui sa ne indrume catre specialistii corespunzatori pentru a solutiona problema respiratiei urat mirositoare.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img