marți, 16 aprilie, 2024

De ce vinul mai scump are un gust mai bun

Distribuie:

Publicat:

Cand vine vorba despre asta, cat de mult cheltuiti pe o sticla de vin afecteaza cat de mult va bucurati de acest vin.
Potrivit cercetatorilor, creierul nostru este predispus sa fie influentat de „efectul placebo de marketing”.
Un studiu recent a constatat ca acelasi vin are un gust mai bun daca are un pret mai mare. In esenta, cu cat pretul este mai ridicat, se creeaza o asteptare crescuta in ceea ce priveste aroma vinului. Creierul nostru ne spune ca lucrurile mai scumpe au un gust mai bun si acest lucru devine realitate.
Acest studiu european a fost mic, cu doar 30 de participanti (15 femei, 15 barbati), dar experimentul a fost incredibil de detaliat. Participantii au fost plasati in scanere RMN pentru a monitoriza activitatea creierului in timp ce beau vin si primeau informatii despre pretul vinului, fiind rugati sa faca un clasament in functie de gustul fiecarui vin consumat.
Acelasi vin rosu a fost servit participantilor de trei ori printr-un tub, iar punctele de pret au fost 3, 6 si 18 euro. Fiecare gura de vin era din aceeasi sticla al carei pret era de 12 euro. Participantii au declarat ca vinul mai scump a avut un gust mai bun si scanerul RMN a confirmat acest lucru.
Regiunile de procesare a gustului din creierul participantilor au fost mai active cu vinurile presupuse a fi mai scumpe. Pur si simplu, exact acelasi vin are un gust mai bun atunci cand credem ca a costat mai mult, deoarece credem ca ar trebui sa aiba un gust mai bun.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img