vineri, 29 martie, 2024

De la Orban pentru Orban: Lectia de maghiara (I)

Distribuie:

Publicat:

Popularii europeni au, în rândurile lor, doi premieri Orban! Unul este la Budapesta, de mulți ani, altul este la București, de doar câteva luni. Mulți s-au și grăbit, fără să aștepte, să pună etichete: Orban cel rău, Viktor, cel al Ungariei, și Orban cel bun, Ludovic, cel al României.

Însă, până la a face, dacă se va face, o comparație între cei doi Orban, trebuie să vedem ce a făcut cel pe care unii îl numesc ”dictator” pentru poporul lui. Voi aborda, într-o primă parte, programul guvernului maghiar pentru a stimula creșterea demografică, numit „Planul de protecţie al familiei”. În comparație cu Ungaria, în România nu există niciun astfel de program, nici un proiect, nicio abordare, deși, în opinia mea, criza demografică cu care ne confruntăm este o problemă chiar mai mare decât corupția, lipsa autostrăzilor sau lipsa unor politicieni de valoare.

Viktor Orban, puternic contestat în Europa, are, așa cum au dovedit-o rezultatele alegerilor din 2019, un mare sprijin în țara sa. Fără a vrea să prezint cifre în acest domeniu, uneori irelevante pentru mulți, voi face, totuși, o excepție: Ludovic Orban are, pe pagina sa de Facebook, aproape 35.000 de urmăritori, într-o țară cu aproape 20.000.000 de oameni, în timp ce Viktor Orban are 665.000 de urmăritori într-o țară care are jumătate din populația României.

Ungaria este, probabil, țara din UE care investește, în ultimul timp, cei mai mulți bani în programele de creștere demografică. O creștere naturală, internă, fără ajutor din exterior, așa cum fac alte state, care se bazează pe imigrație. Așa cum se știe, guvernul de dreapta al lui Orban se opune ferm imigraţiei. Noile măsuri luate de guvernul de la Budapesta au alocate aproape 5 procente din PIB pentru sprijinirea familiei și a programelor privind sporirea natalității.

Viktor Orban, prin guvernul său, a decis, la finele lui 2019, să cumpere şase clinici private specializate în fertilizarea in vitro, dintre care patru la Budapesta. Aceste instituţii au fost "cumpărate" şi nu "naţionalizate", a precizat Orban.

Acesta este doar un pas. Un alt pas anunțat de guvernul maghiar este decizia ca toate clinicile publice să ofere gratuit tratamente pentru a favoriza fertilitatea, pentru a încetini declinul demografic al țării. Astfel, fertilizarea în vitro „nu va mai fi supusă legilor pieţei”, a subliniat Viktor Orban. Acest sector al medicinii este de „o importanţă strategică pentru ţară”, a afirmat ”Orban cel rău”. Guvernul de la Budapesta a mai precizat că medicamentele folosite la tratamentele de fertilizare vor fi scutite de taxe de la 1 ianuarie 2020 şi vor fi eliminate limitările pentru finanţarea de către stat a tratamentelor de fertilizare in vitro, pentru a nu mai exista liste de aşteptare.

Ați auzit ceva asemănător în România? Nici pomeneală! De altfel, țara noastră, puternic depopulată, cu sute de sate lăsate fără tineri, este singura din Europa care nu are o legislație în domeniul FIV. Mai mult, românii au un singur subprogram destinat FIV, în care cuplurile sunt mai mult descurajate decât încurajate să aplice, din cauza birocrației, dar și a costurilor extrem de ridicate.

Dar, să trecem mai departe. Orban al lor a anunțat că va elimina impozitele pe venit pentru femeile cu cel puţin trei copii, extinzând o măsură care în prezent se aplică doar mamelor cu cel puţin patru copii. Noua măsura va face parte dintr-un pachet de stimulente economice concentrate pe familii. Impozitul pe venitul mamelor estre complet eliminat.

Asta, în timp ce, în România, majorarea alocațiilor este o mare problemă pentru ”Orban cel bun”, dovedind că refuzul aplicării legii pe care președintele Klaus Iohannis a promulgat-o ține doar de interese meschine, nu de unele naționale.

Guvernul ungar oferă 30.000 de euro cuplurilor căsătorite care reuşesc să facă trei copii, bani care nu trebuie returnaţi şi pe care tinerii îi pot cheltui pe orice doresc. Această iniţiativă a fost implementată în iulie anul trecut. „Nu avem nevoie de cifre, ci de copii ungari”, a declarat Viktor Orban. Interesant, nu? Ați auzit vreun ministru, indiferent de culoarea lui, de vreun premier sau de vreun politician român care să rostească astfel de cuvinte? NU! Asta, deși, mulți dintre politicienii noștri s-au confruntat cu probleme de fertilitate în cuplu, iar mulți dintre ei au apelat la ajutor medical pentru a avea copii.

Cei 30.000 de euro pe care urmează să îi primească cei ce vor reuşi să îmbunătăţească demografia Ungariei fac parte din proiectul numit „Planul de protecţie al familiei”, lansat de Viktor Orban. Este vorba despre de o serie de şapte politici şi iniţiative menite să sprijine familiile şi să încurajeze cuplurile să facă copii.

Cuplurile trebuie să îndeplinească patru cerinţe estenţiale, pentru a beneficia de bani. Ei trebuie să fie căsătoriţi, unul dintre membrii cuplului trebuie să se afle la prima căsătorie, soţia trebuie să aibă o vârstă cuprinsă între 18 şi 40 de ani, şi în final, unul dintre membrii cuplului trebuie să fi plătit contribuţii sociale în Ungaria vreme de cel puţin 6 luni. Primul copil trebuie să se nască în cinci ani de la primirea ajutorului. Dacă nu se naşte niciun copil sau cuplul divorţează înainte de acest termen, cuplul are la dispoziţie doar 120 de zile, adică patru luni, pentru a rambursa împrumutul, cu excepţia cazului în care furnizează un certificat medical care să justifice o problemă pentru a procrea.

Numai în septembrie s-au căsătorit cu 29% mai multe cupluri decât în luna similară a anului trecut. În septembrie acest an a fost înregistrat cel mai mare număr de nunţi pentru această lună după 1979.

La începutul lunii noiembrie, guvernul a anunţat că 50.000 de noi cupluri au aplicat până acum pentru acest tip de împrumuturi subvenţionate.

În plus, familiile cu cel puţin 3 copii vor putea beneficia şi de un sprijin financiar de 2,5 milioane de forinţi, adică aproximativ 7.500 de euro, pentru cumpărarea unui autoturism nou cu 7 locuri.

„Acesta este răspunsul pentru unguri, nu pentru imigrație”, a spus Orban în discursul său anual privind starea națiunii. El a arătat că „în Europa se nasc din ce în ce mai puțini copii. Pentru Occident, răspunsul este imigrația. Pentru fiecare copil în minus, trebuie să vină altul, iar atunci cifrele vor fi în regulă.”

O altă măsură pentru stimularea natalității este cea a împrumuturilor cu dobândă redusă pentru familiile care au copii și care vor să își cumpere o casă, veche sau nouă. Cu cât au mai mulți copii, cu atât dobânda este mai mică.

Guvernul lui Viktor Orban a anunțat că numărul de locuri din creșe va crește de la 50.000, cât este în prezent, la 70.000, cât ar urma să fie în 2022. În plus, există și promisiunea că numărul de școli va fi mai mare.

Potrivit Eurostat, Ungaria stă mai prost în ceea ce priveşte rata fertilităţii femeilor decât restul membrilor UE. Dacă media acestei rate la nivel europene este de 1.59 copii per femeie, în Ungaria aceasta este de 1.49 de copii per femeie.

Potrivit unui recensământ efectuat în 2016, Ungaria avea înregistrate 2,74 milioane de familii, dintre care 211.066 aveau cel puţin trei copii.

În afară de scăderea natalităţii, Ungaria a pierdut în decurs de zece ani sute de mii de cetăţeni care au emigrat în special în Europa de Vest, iar Viktor Orban refuză imigraţia ca soluţie. Unul din 7 copii maghiari se naște în afara țării. Raportat la Ungaria, numărul copiilor români născuți în țară este mai mic decât cel al copiilor născuți peste hotare.

În episodul următor voi aborda modul în care guvernul lui ”Orban cel rău” se implică pentru ajutorarea maghiarilor de peste hotare, mai ales în România.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img