miercuri, 24 aprilie, 2024

Decizia americana de a reloca trupe din Germania slabeste NATO (CDU)

Distribuie:

Publicat:

Un membru senior al Uniunii Creştin-Democrate (CDU) a Angelei Merkel a criticat miercuri decizia americană de a retrage aproape 12.000 de militari din Germania şi de a-şi muta cartierul general din Europa în Belgia, relatează Reuters potrivit Agerpres.

"În loc să întărească NATO, retragerea trupelor va slăbi Alianţa", a declarat Norbert Roettgen, preşedinte al comisiei pentru afaceri externe a parlamentului german, pentru ziarul Augsburger Allgemeine.

"Eficienţa armatei SUA nu este sporită, ci redusă, în special în ceea ce priveşte Rusia şi conflictele militare în desfăşurare din Orientul Mijlociu", a adăugat Roettgen.

SUA intenţionează să retragă 11.900 de militari din Germania şi să-i repoziţioneze în alte ţări, a anunţat miercuri secretarul american al apărării, Mark Esper.

Aproape 5.600 de membri ai acestui personal militar vor fi repoziţionaţi în alte ţări membre NATO, în timp ce 6.400 se vor întoarce în SUA, mulţi urmând să fie desfăşuraţi prin rotaţie în Europa, a spus Esper într-o conferinţă de presă la Washington.

Cei retraşi vor fi în mare parte mutaţi în Belgia şi Italia, dar Washingtonul are în vedere repoziţionarea unor trupe şi în Polonia şi statele baltice, dacă se ajunge la un acord cu aceste ţări cu privire la statutul lor, a precizat şeful Pentagonului. De asemenea, armata SUA îşi va muta cartierul general din Stuttgart în Belgia.

Mutarea este făcută "într-o manieră care va întări NATO, va intensifica descurajarea Rusiei, "îi va reasigura pe aliaţi" şi va "îmbunătăţiţi flexibilitatea strategică a SUA", a spus Esper.

În Germania vor rămâne 24.000 de militari americani din 36.000 în prezent.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img