News Flash:

Decizie cu scandal la,Spitalul Judetean Vaslui !

13 Februarie 2014
1788 Vizualizari | 0 Comentarii
Circa 300 de muncitori ai Spitalului Judetean de Urgentã Vaslui au participat, ieri dimineata, la un protest spontan, izbucnit in urma deciziei conducerii unitatii de a suspenda tichetele de masã pentru trei luni si de a reduce unele sporuri salariale. Alternativa ar fi disponibilizarea unui numãr de 300 de persoane. La final, reprezentantii Sanitas au declarat cã sunt hotarati sã dea spitalul in judecatã.

 In cursul zilei de ieri la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui, asistente, infirmiere, dar si medici, revoltati de decizia unitatii de a nu mai acorda tichete de masã si de a reduce sporurile salariale, au declansat un protest spontan. “Vrem tichetele inapoi!”, “Nu v? Bate? I joc de noi!” si “Demisia!” au strigat angajatii adunati in fata sediului in care se aflã conducerea spitalului. Comitetul director al unitatii a acceptat o intalnire cu reprezentantii angajatilor, la discutii luand parte dr. Mircea Zavate, vicepresedinte al Colegiului Medicilor, Casandra Serindac, reprezentantul sindicatului medicilor, si Daniela Clãtinici, liderul Sanitas Vaslui. Intre timp, afarã, oamenii au continuat sã isi strige nemultumirile. “Ne strãduim sã sustinem un sistem bolnav, ne sacrificãm zile si nopti, facem zeci de ore de voluntariat, iar acum ne vedem pusi in situatia in care sporurile de gardã, care oricum nu sunt foarte mari, sã fie tãiate cu 25%”, au argumentat cadrele medicale. La fel de revoltati s-au arãtat si alti medici, la protest participand aproape toti sefii de sectie din spital. Nu au lipsit nici radiologii si nici anestezistii, oameni adusi cu greu si cu multe promisiuni la spitalul din Vaslui. “Ni s-au fãcut promisiuni cã nu se vor face demiteri si cã nu vor fi reduceri salariale. Lucrãm cu deficit de personal, sectiile sunt pline, gãrzile abundã in urgente, nu avem medicamentele si materialele sanitare, iar acum ni se iau si din drepturile salariale. Nu e cinstit!”, spune unul dintre medici. Aprobat de colegi, un alt medic completeazã: “Managementul nu se face din birou. Cand nu cunosti realitatea, cel mai simplu sã faci economii e sã tai din salariile oamenilor, fãrã sã ai idee cat de mult muncesc acestia in raport cu veniturile pe care i le oferi. Normal cã sunt cheltuieli pe spital atunci cand ai tot felul de contracte, incheiate pe sume fabuloase, cu tot felul de firme. Iar firma de pazã ar fi doar una dintre ele”.

Starea conflictuala de la Spitalul Judetean de Urgenta Vaslui nu are deocamdata rezolvare.

“Ceea ce s-a intamplat astãzi, din punctul nostru de vedere, reprezintã o modificare unilaterala a contractului colectiv de muncã. Conducerea a decis suspendarea tichetelor de masã, panã la incheierea unui nou contract cadru cu Casa Judeteana de Asigurãri de Sãnãtate, si diminuarea sporurilor cu 25% pentru Sectia TBC, cu 10 % pentru Sectia Psihiatrie si cu 25% a sporurilor de gardã. Ca urmare, noi vom actiona unitatea in instantã” a precizat Daniela Clãtinici, liderul Sanitas. Nemultumirea oamenilor a fost evidentã, iar acestia au solicitat prezenta unui membru al conducerii unitatii, care sã le spunã clar de ce le sunt “amputate” drepturile. In fata oamenilor a iesit dr. Lelia Croitoru, directorul medical al unitatii, care a incercat sã le explice angajatilor contextul in care s-au luat deciziile contestate. “Am luat aceste decizii pentru cã nu avem alte solutii sã ne incadrãm in buget. Ni s-a spus clar cã nu avem voie sã depasim bugetul nici mãcar cu un leu. Noi am avut in ianuarie un buget aprobat de 38,5 miliarde lei; pentru cã, din toamna anului trecut, adresabilitatea a inceput sã scadã, am avut un buget realizat de 37 miliarde lei, dar consumul la nivelul unitatii a fost de 45 miliarde lei. Am fãcut demersuri la Consiliul Judetean pentru preluarea costurilor la utilitati, care se ridicã la aproximativ 3 miliarde lei, dar chiar dacã aceastã solicitare va fi aprobatã, tot nu ne incadrãm in bugetul pe care l-am realizat. Stiti cu totii cã nu avem medicamente, dezinfectanti, materiale sanitare, la aceastã orã sunt doar cinci sectii in spital care merg pe profit, dar eu personal am refuzat categoric inchiderea vreunei sectii. Oricat am incerca sã gãsim alte solutii, in momentul de fatã nu existã alternativã. Aceasta ar fi, dar ar insemna disponibilizarea a peste 300 de angajati. Dacã mergem cu aceleasi salarii ca panã acum, in trei luni inchidem unitatea ca neprofitabilã. Eu imi dau demisia, nu asta e problema... Si eu sunt medic si stiu exact ce se intamplã in spital. Am aceleasi diminuãri ca toti ceilalti, dar, vã rog sã mã credeti, nu avem altã solutie viabilã in acest moment. Noi sperãm sã fie doar provizorie, panã la incheierea noului contract cu CJAS Vaslui”, a declarat dr. Lelia Croitoru,pentru monitorul.ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

Sponsorizat
Sponsorizat
Sponsorizat
Sponsorizat
Adauga anunt gratuit

© 2021 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1396 (s) | 23 queries | Mysql time :0.034923 (s)