marți, 16 aprilie, 2024

Decizie FĂRĂ PRECEDENT în istoria Thailandei: Ce au făcut autoritățile, după ce un val de smog a acoperit Bangkokul în ultima lună

Distribuie:

Publicat:

Guvernatorul capitalei Thailandei a lansat joi un apel la ajutor în lupta cu un val persistent de poluare atmosferică, după ce o operaţiune desfăşurată cu zeci de drone nu i-a convins pe cei aproape 12 milioane de locuitori ai capitalei thailandeze, din ce în ce mai îngrijoraţi pentru sănătatea lor, relatează AFP.

Oraşul este învăluit de câteva săptămâni de o ceaţă tulbure, iar populaţia critică din ce în ce mai intens răspunsul autorităţilor, care au minimizat iniţial amploarea problemei şi apoi au dispus închiderea şcolilor până vineri, o decizie fără precedent în istoria metropolei, scrie agerpres.ro.

Mai multe măsuri au fost puse în aplicare în ultima lună, însă în zadar. Printre soluţiile găsite de autorităţi s-au numărat operaţiuni aeriene de dispersare a unor substanţe chimice în nori pentru a activa formarea averselor sau udarea străzilor cu ajutorul autoutilitarelor. De asemenea, s-a solicitat localnicilor să nu ardă tămâie pentru Anul Nou Chinezesc.

Joi, zeci de drone au fost desfăşurate pentru a dispersa o soluţie lichidă care trebuia să cureţe aerul de particule fine numite PM2,5 (cu diametrul inferior sau egal cu 2,5 micrometri), considerate cele mai dăunătoare pentru sănătate deoarece pătrund cel mai adânc în plămâni. Această nouă tactică a fost ridiculizată pe reţelele de socializare.

Guvernatorul din Bangkok, Aswin Kwanmuang, a cerut ajutor pentru găsirea unei soluţii. ''Nu sunt omniscient şi de aceea lansez un apel la ajutor general'', a declarat el joi în faţa jurnaliştilor care i-au pus întrebări în legătură cu presupusa eficacitate a operaţiunii cu drone. "Dacă nu facem nimic, oamenii ne vor critica pentru inactivitate", s-a apărat Kwanmuang.

Pe lângă închiderea până vineri a sute de şcoli, a fost interzisă circulaţia maşinilor diesel şi aprinderea focurilor în oraş, măsuri a căror încălcare se pedepseşte cu trei luni de închisoare şi amenzi.

Nivelul ridicat de poluare continuă de la începutul lunii ianuarie, iar politicienii încep să preia subiectul odată cu apropierea alegerilor legislative anunţate la data de 24 martie, primele de la lovitura de stat militară din 2014, notează AFP.

Liderul juntei, Prayut Chan-O-Cha, a declarat, miercuri, că este ''îngrijorat de smog''. Oficialul a solicitat locuitorilor din Bangkok să încurajeze utilizarea în comun a autovehiculelor şi armatei să ''inspecteze'' uzinele de pe întreg teritoriul ţării să îi raporteze personal.

Guvernul trebuie să întreprindă ''o acţiune decisivă'', a estimat coordonatoarea regională a Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu, Kakuko Nagatani-Yoshida. În opinia sa, o soluţie imediată ar fi închiderea fabricilor cele mai poluante însă, pe termen mai lung, ''uzinele trebuie să adopte o tehnologie mai curată, iar incinerarea deşeurilor sub cerul liber trebuie stopată''.

În ultima lună, indicele calităţii aerului din Bangkok (AQI) a depăşit adesea 150 de puncte, un nivel considerat "nesănătos", iar miercuri dimineaţa a ajuns la 183 puncte.

Potrivit unui viceguvernator al Bangkok, Taweesak Lertprapan, smogul toxic care acoperă în prezent capitala Thailandei este cauzat în principal de trafic şi de lucrările de construcţie, în contextul în care, pe străzile acesteia, circulă în prezent circa 10 milioane de vehicule.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img