joi, 28 martie, 2024

Decizie istorica. La Jocurile Olimpice de iarna, Coreea de Nord si Coreea de Sud vor participa sub acelasi steag

Distribuie:

Publicat:

Coreea de Sud si Coreea de Nord au ajuns la un acord privind participarea comuna la Jocurile Olimpice de iarna de luna viitoare, sub acelasi drapel, cel al "Coreei Unite". Aceste negocieri, finalizate cu aceasta decizie istorica, sunt primele discutii oficiale intre cele doua tari, la nivel inalt, dupa mai bine de doi ani.

Discutiile incepusera luni, cand Correa de Nord a propus sa trimita un grup muzical feminin la evenimentul din Coreea de Sud. A urmat apoi propunerea Coreei de Sud de a forma o echipa feminina de hochei pe gheata comuna, care a fost acceptata. Cele doua state si-au stabilit chiar si un loc comun de cantonament, intr-o statiune din Coreea de Sud.

Coreea de Sud a fost cea care a insistat ca rivalii de la Phenian sa fie implicati in aceasta editie a Jocurile Olimpice de iarna, numite "Olimpiada Pacii", motivand decizia prin faptul ca aceasta este o ocazie ca relatiile dintre cele doua tari sa se imbunatateasca. Coreea de Nord, recunoscuta pentru regimul comunist inchis, a boicotat o data participarea la Olimpiada organizata la Seul in 1988. Cu toate ca cele doua state au "batut palma", Japonia a privit cu suspiciune ultimele "detensionari", spunand ca lumea ar trebui sa nu fie orbita de "farmecele" Phenianului.

Totul se petrece in contextul recentelor ofensive rapide in ceea ce priveste programul nucrear al Coreei de Nord.

Va fi a opta participare al nord-coreenilor la Jocurile Olimpice de iarna, in timp ce Coreea de Sud se va afla la a 18-a participare. Jocurile Olimpice de iarna vor avea loc in perioada 9 – 25 februarie, la Pyeongchang (Coreea de Sud).

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img