News Flash:

Decizie ISTORICA! Un cunoscut judet din Romania si-ar putea SCHIMBA NUMELE

24 Aprilie 2017
2589 Vizualizari | 0 Comentarii
Un grup de initiativa, format din reprezentantii unor asociatii, ai autoritatilor judetene si locale, dar si parlamentari din toate partidele, s-a reunit sambata la Caracal pentru a propune adaugarea la numele judetului Olt a denumirii de Romanati, ca si reparatie istorica. Din grupul de initiativa fac parte reprezentantii unor asociatii din Caracal, dar si prefectul judetului Olt, Silviu Neacsu, presedintele CJ OltMarius Oprescu, primarul din Caracal, Liviu Radu, viceprimarul Octavian Stanescu, alaturi de senatorii Paul Stanescu, Renica Diaconescu( ambii PSD), Simina Mirea (PNL) si deputatii social-democrati Florin Iordache, Marius Iancu, Alexandru Stanescu si Dan Ciocan.

Senatorul Paul Stanescu a afirmat ca modificarea numelui judetului in Olt-Romanati ar intari identitatea sa cultural-istorica.

Vreau ca aceasta intalnire sa nu fie politica sub nicio forma, ci una civica. De aceea am invitat si toti parlamentarii de Olt, senatori si deputati din toate partidele. Au venit o parte, dar cu totii sunt de acord cu demersul nostru. Ceea ce am inceput noi astazi este un proiect care ne-am dori sa aiba o finalitate. Totul a pornit de la o idee care s-a propagat in mintea multora dintre noi. Nu vrem sa schimbam denumirea judetului Olt, ci sa adaugam si Romanati. Eu cred este o chestiune profunda sa facem acest lucru pentru ca, in primul rand, vorbim de o reparatie morala pentru toti cei care au locuit intr-un judet cu o istorie importanta, atestat in 1496, pe timpul domnitorului Radu cel Mare. Eu cred ca identitatea cultural-istorica a judetului nostru se va intari foarte mult”, a afirmat parlamentarul, conform Gandul.
El a adaugat ca schimbarea nu ii va afecta pe cetateni, in sensul ca acestia nu vor fi nevoiti sa-si schimbe actele de identitate sau numerele de inmatriculare ale autoturismelor. Judetul Romanati a fost o unitate administrativa de ordinul intai din Regatul Romaniei, aflata in regiunea istorica Oltenia.

Resedinta judetului era orasul Caracal. Judetul se afla in partea sud-vestica a Romaniei Mari, in sud-estul regiunii Oltenia. Judetul se invecina la vest cu judetul Dolj, la nord cu judetul Valcea, la est cu judetele Olt si Teleorman, iar la sud cu Bulgaria. Cuprindea partea de sud-est a actualului judet Dolj, partea central-sudica a actualului judet Olt si o mica parte din sud-vestul judetului Teleorman de astazi (comuna Islaz). Judetul a fost desfiintat odata cu reforma administrativa din 6 septembrie 1950.

silviu neacsu olt marius oprescu
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2023 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1023 (s) | 34 queries | Mysql time :0.044787 (s)