vineri, 19 aprilie, 2024

Declaratie SOCANTA facuta de un fost presedinte al CCR: “Ne-am speriat cu totii ca poate sa vina DNA sa te ia de la micul dejun fara sa fii citat, fara nimic.”

Distribuie:

Publicat:

Augustin Zegrean, fostul presedinte al Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR), critica decizia fostilor sai colegi de a cenzura opiniile concurente si separate care nu indeplinesc anumite standarde. Intr-un scurt interviu pentru stiripesurse.ro, Zegrean afirma ca legea nu permite o asemenea cenzura, dar le si ia apararea judecatorilor acuzati in ultimul timp sa iau decizii sub influenta politica.

Reporter: – Cum vedeti noile reguli de redactare a opiniilor concurente si separate la deciziile CCR?

Augustin Zegrean: – Asa ceva nu a mai existat la Curtea Constitutionala. Nu poti sa cenzurezi opiniile separate. Au fost cazuri in care Curtea a dat dupa un timp o decizie exact ca o opinie separata din trecut. Sigur ca opiniile separate trebuie sa respecte anumite standarde, dar e dreptul fiecaruia sa se faca de ras cum doreste. Se poate invoca faptul ca votul judecatorilor este secret, iar prin publicarea opiniilor separate se face public votul, dar tot legea spune ca opiniile separate si concurente se publica impreuna cu decizia majoritara. Oricum nu influenteaza cu nimic, ca decizia e tot aia majoritara, dar oamenii au dreptul sa vada toate opiniile.

Reporter: – Pe fondul unor decizii contestate in ultimele luni, s-a acuzat o politizare a CCR. Vi s-a parut vreodata ca unii judecatori iau deciziile pe alte considerete decat cele strict juridice?

Augustin Zegrean:  – Nu. Am mai spus ca nimeni nu mi-a cerut vreodata sa iau o anumita decizie. Ar fi fost greu sa ii ceri unui judecator asa ceva. Judecatorul nu poate fi schimbat din functie, nu are dreptul la al doilea mandat. A fost enormitatea cu Grebla, dar in afara de asemenea cazuri e greu sa pui presiune pe un judecator.

Reporter: – Adica spuneti ca Toni Grebla a fost executat nedrept?

Augustin Zegrean: – Da, executat nedrept. Putea sa fie lasat acolo. S-a actionat exagerat. Atunci ne-am speriat cu totii ca poate sa vina DNA sa te ia de la micul dejun fara sa fii citat, fara nimic.

Reporter: – S-a mai si intamplat la cateva zile dupa declaratiile amenintatoare ale directorului SRI George Maior.

Augustin Zegrean: – Imediat dupa decizia pe tema interceptarilor SRI.

Reporter: – Dupa experienta de la CCR, credeti ca ar fi necesara o modificare a modalitatii de numire a judecatorilor? S-a propus asa ceva pe fondul discutiilor despre politizare.

Augustin Zegrean: – Nu. Peste tot in Europa sunt numiti politic. Unde exista curti constitutionale in Europa, judecatorii sunt numiti ca la noi sau cu mici diferente.

Reporter: – Ar trebui modificata Constitutia astfel incat deciziile CCR sa poate fi contestate, asa cum era inainte de ultima modificare a Constitutiei?

Augustin Zegrean: – Deciziile Curtii nu pot fi contestate si e bine ca e asa. Inainte apareau tot felul de conflicte intre cei care judecau initial si cei care judecau a doua oara.

Reporter: – Am discutat dupa recenta decizie a CCR cu privire la pragul pentru abuz in serviciu si imi spuneati ca judecatorii constitutionali au doar guma si nu pot obliga legiuitorul, ca pragul respectiv nu este obligatoriu. Ulterior, in motivare, s-a vazut ca s-a folosit chiar termenul “obligat”.

Augustin Zegrean: – Raman la parerea mea, dar nu mai vreau sa comentez pe tema asta.
Sursa: ww. stiripesurse.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img