News Flash:

Declaratii incendiare!Episcopia Husilor il ataca dur pe preotul barladean- Chirvasa Sorin

25 Mai 2015
2970 Vizualizari | 2 Comentarii
Episcopia Husilor a emis un comunicat de presa pentru a clarifica situatia preotului barladean Chirvasa Sorin si starea conflictuala de la Biserica”Sfantul Spiridon”-Barlad.

Ca urmare a articolelor aparute in presa locala a judetului Vaslui, privitoare la starea preotului Chirvasa Sorin si situatia conflictuala de la Biserica „Sf. Spiridon “din municipiul Barlad, Episcopia Husilor aduce la cunostinta opiniei publice urmatoarele precizari:

1. Pr. Chirvasa Sorin este un preot cu un statut canonic precar, fiind divortat si recasatorit, el a fost numit preot la Biserica „Sf. Spiridon “- Barlad in anul 1996, fara a avea studii universitare finalizate cu diploma de licenta, el absolvind Facultatea de Teologie din Bucuresti, abia in anul 2009, cu media 6,87.

2. In ciuda situatiei sale canonice, fiind divortat de prima sotie pe motiv de adulter, in anul 1999, si recasatorit in anul 2000, in anul 2010, Preasfintitul Parinte Corneliu, evaluand situatia acestuia in conformitate cu Hotararea Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane nr. 1092/2010, care mentiona ca trebuie luate masuri cu preotii care se incadreaza in acest statut canonic, a hotarat sa-i acorde clementa, lasandu-l sa slujeasca in continuare la Biserica „Sf. Spiridon “, unde slujise vreme indelungata si tatal acestuia, preotul Chirvasa Ioan, iesit la pensie in anul 2009.

3. Incepand cu anul 2012, preotul Chirvasa Sorin a inceput sa neglijeze total indatoririle sale de preot paroh la Biserica „Sf. Spiridon “II - Barlad, parohia acumuland datorii care au crescut si in anii 2013, 2014, ajungand la suma de 24.947 lei, cu toate ca in acea perioada el a oficiat servicii religioase, a incasat contributii de la credinciosi, a vandut lumanari si colportaj la pangarul parohiei; verificarile financiar-contabile efectuate au aratat ca el a contabilizat sume infime, cum ar fi: pomelnice Postul Mare pe anul 2010 - 260 lei; pe anul 2011 - 300 lei; pe anul 2012 - 400 lei; Ajunul Craciunului si Botezului Domnului pe anii 2010, 2011, 2012 - 400 lei, cu toate ca parohia pe care a pastorit-o numara peste 1.200 familii, fiind o parohie de categoria I urban.

4. Precizam ca la Biserica „Sf. Spiridon “din Barlad mai sunt arondate inca doua parohii, egale ca numar de familii, dar gestionate corect din punct de vedere financiar-contabil, fara a semnala vreodata ca sunt probleme de ordin financiar, care sa afecteze activitatea lor.

5. Din anul 2012 pana in anul 2014, preotul Chirvasa Sorin a fost convocat de nenumarate ori la Protopopiatul Barlad si Centrul eparhial Husi, pentru remedierea dificultatilor constatate in gestiunea parohiei. In acest sens a dat doua declaratii, anexate prezentului comunicat de presa, prima pe data de 4 decembrie 2012, iar cea de-a doua pe 17 ianuarie 2013, prin care se angaja sa achite debitele restante ale parohiei si sa prezinte toate documentele in acest sens (in urma verificarilor s-a constatat ca documentele oficiale ale parohiei nu erau in posesia sa, ci la tatal sau, preotul pensionar Chirvasa Ioan). In aceste declaratii, el isi asuma responsabilitatea, ca „in caz de neconformare sa suporte masurile canonic-disciplinare ce se impun, inclusiv transferul la o alta parohie “.

6. Pana in anul 2014, Centrul Eparhial Husi a dat dovada de clementa si indelunga rabdare cu preotul in cauza, sperandu-se indreptarea acestuia si conformarea cu indatoririle ce-i reveneau in calitatea sa.

Cu toate acestea, in anul 2014, s-a constatat ca preotul Chirvasa continua sa administreze defectuos si iresponsabil gestiunea parohiei, si in sedinta Permanentei Consiliului eparhial Husi din 12 noiembrie 2014, s-a hotarat transferul disciplinar al acestuia la Parohia Calimanesti, din acelasi protopopiat.

Fiind anuntat sa se prezinte la Protopopiatul Barlad pentru a prelua parohia incredintata, acesta a refuzat, si in data de 16 noiembrie 2014, la finalul Sfintei Liturghii, acesta a vorbit in fata credinciosilor si in prezenta reprezentantilor mass-media, aducand acuzatii foarte grave, josnice, defaimatoare si calomnioase la adresa Bisericii si a reprezentantului la nivel de protopopiat local, preotul Vasile Laiu.

Pentru cele enumerate la punctele anterioare, preotul Chirvasa Sorin a fost trimis in judecata Consistoriului Eparhial Husi, unde a beneficiat de foarte multa clementa si i s-au acordat 5 termene de amanare, el incercand sa se justifice cu certificate medicale, contestate in acest moment la Casa de Asigurari de Sanatate a judetului Vaslui, ca fiind eliberate fara a avea o cauza reala.

7. Concomitent cu acestea, el a refuzat sa predea gestiunea si inventarul Parohiei „Sf. Spiridon “II si a contestat in instanta transferul sau disciplinar, iar Tribunalul Vaslui, prin Hotararea nr.511/2015, a respins ca inadmisibila solicitarea acestuia, deoarece transferul disciplinar a fost aplicat prin respectarea tuturor dispozitiilor legale si statutare in vigoare.

8. Precizam ca in toata aceasta perioada, pe numele preacucerniciei sale, au venit mai multe somatii de plata din partea mai multor institutii de creditare, la care acesta inregistreaza datorii neonorate.

9. In Saptamana Sfintelor Patimi din cursul anului 2015, preotul Chirvasa s-a prezentat la Centrul eparhial Husi, solicitand o audienta la Preasfintitul Parinte Corneliu, care i-a fost acordata in data de 16 aprilie in prezenta personalului administrativ de la Centrul eparhial Husi.

In cadrul audientei, el a cerut iertare scris si verbal pentru toate declaratiile si actiunile sale, iertare care i s-a acordat, fiind indemnat sa respecte hotararea Centrului eparhial Husi si obligatiile sale statutare si regulamentare.
10. In ciuda angajamentului asumat, el a continuat starea de neascultare, neprezentandu-se la locul de munca, cu toate ca i s-a acordat anterior concediu de odihna aferent anului 2015 (14 martie - 8 aprilie a.c.), si a instigat un grup de oameni din fosta parohie, care a tulburat conferinta profesorilor de religie din zona municipiului Barlad, prezidata de Preasfintitul Parinte Corneliu in ziua de 12 mai 2015, fiind nevoie de interventia fortelor de ordine publica, protest reluat in data de 19 mai 2015, la Biserica „Sf. Spiridon “- Barlad.

Intrucat Regulamentul Autoritatilor Canonice Disciplinare si al Instantelor de Judecata ale Bisericii Ortodoxe Romane mentioneaza: „Clericul care a parasit parohia fara aprobarea chiriarhului, dupa 30 de zile de absentare se
Sanctioneaza cu destituire din slujirea clericala si postul va fi declarat vacant si se va ocupa conform prevederilor statutare “, preotul Chirvasa Sorin a fost concediat incepand cu data de 11 mai 2015, iar statutul sau canonic de preot va fi clarificat printr-o hotarare a Consistoriului Eparhial Husi.

Mentionam si faptul ca de mai multe ori, reprezentanti ai credinciosilor din Parohia „Sf. Spiridon “II au fost primiti in audienta si ascultati de catre ierarh si personalul administrativ al Centrului eparhial Husi si Protopopiatului Barlad, unde li s-a explicat pe larg situatia canonica a preotului Chirvasa Sorin.

Din nefericire, presa locala, motivata de interese necunoscute si ostila profund activitatii Bisericii, a preluat si mediatizat excesiv si partinitor cazul de fata, transformandu-l pe preotul Chirvasa Sorin intr-o victima, netinand seama ca Biserica se conduce prin respectarea legislatiei civile si canonice in vigoare, la care se adauga si indelunga rabdare de care Episcopia Husilor a dat dovada mai multi ani la rand, in cazul de fata timp de 4 ani, dupa indemnul Sfintei Scripturi: „Ca Dumnezeu nu voieste moartea pacatosului, ci sa se intoarca si sa fie viu “Iezechil, 18-32 si I Timotei 2-4.
Indemnam cu dragoste clerul si credinciosii tulburati de actiunile preotului Chirvasa Sorin, precum si pe sustinatorii sai sa analizeze in lumina celor prezentate cazul de fata, care nu este reprezentativ activitatii si misiunii Bisericii din aceasta parte de tara, asigurandu-i pe toti cei care respecta lucrarea Bisericii si se implica responsabil in viata acesteia de purtarea de grija, respectul si dragostea cuvenita.

episcopia husilor
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2021 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0912 (s) | 34 queries | Mysql time :0.038206 (s)