vineri, 29 martie, 2024

Dementa digitala: ce inseamna si cum transforma creierul copiilor

Distribuie:

Publicat:

Despre demența digitală, ce este și cum afectează creierul copiilor, explică Monica Bolocan, psiholog clinician și dr. Dan Mitrea, medic neurolog.

Dependența de tehnologie lasă urme adânci la nivel neurologic, generând probleme de atenție și memorie asemănătoare cu simptomele unei demențe aflate în stadii incipiente. Despre demența digitală explică Monica Bolocan, psiholog clinician și dr. Dan Mitrea, medic specialist neurolog.

„Conceptul de demență digitală a apărut prima dată în titlul unei cărți publicate de Manfred Spitzer în urmă cu 10 ani, ca metaforă a simptomelor manifestate de tinerii dependenți de tehnologie. În cele mai extreme cazuri, tinerii pot ajunge inclusiv la spitalizare și tratament psihiatric. Concentrați pe ceea ce se întâmplă în ecranul digital, tinerii abordează cu superficialitate informațiile din jurul lor, astfel încât acestea nu se mai sedimentează în mod optim iar memoria episodică are de suferit,” afirmă Monica Bolocan, psiholog clinician.

Dependența de tehnologie. Cum se instalează?

Nu orice persoană care folosește în mod excesiv laptopul, telefonul sau tableta ajunge să dezvolte o adicție. Există diferențe interindividuale destul de mari care țin de mulți factori precum temperamentul, stilul de viață, vulnerabilitățile intrinseci ale fiecăruia. Unele creiere sunt mai sensibile la o stimulare excesivă de acest gen și, prin urmare, prezintă o vulnerabilitate mai mare în a dezvolta adicții.

Continuarea pe csid.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img