joi, 28 martie, 2024

Demersul care are potentialul de a salva nenumarate vieti: spatiul poate oferi conditiile necesare pentru printarea 3D a organelor

Distribuie:

Publicat:

Pentru a ajuta la diminuarea listelor lungi de asteptare cu pacientii care au nevoie de un un transplant de organ, unii savanti apeleaza la spatiul cosmic. Mai multi doctori au incercat sa printeze 3D organe in laborator, dar rezultatele au fost mixte. Organele cu structuri interne complexe, precum inimile si plamanii, tind sa se prabuseasca sub propria greutate.

Acum, in loc sa fie sustinute de sisteme complexe de suport, unii cercetatori doresc sa vada daca ar fi mai bine sa se trimita o imprimanta 3D la Statia Spatiala Internationala, in conditii de microgravitatie, pentru a printa inimi, scrie descopera.ro, care citeaza Futurism.Aceasta convergenta a spatiului si medicinei poate sa se dovedeasca inutila sau poate sa modeleze viitorul transplanturilor de organe.

O companie numita Techshot, in parteneriat cu NASA, dezvolta o imprimanta 3D biologica ce va fi trimisa pe Statia Spatiala Internationala in luna mai. In prima etapa, compania are in plan un an de experimente care vor determina cat de bine functioneaza in spatiu, unde compania se va axa pe crearea tesuturilor cardiace.

„Dupa completarea testelor, vom deschide programul pentru alti cercetatori care doresc sa foloseasca dispozitivul”, a precizat Rich Boling, vicepresedintele Tachshot. Boling a explicat si ca imprimanta va fi modificata si imbunatatita, iar apoi va fi trimisa din nou in spatiu pentru a fabrica si mai multe tesuturi complexe. Techshot spera sa creeze inimi si alte organe complexe pentru oamenii in nevoie, ceea ce ar reduce listele de asteptare. De asemenea, se spera ca folosirea celulelor stem ale pacientului sa reduca riscul de respingere al noului organ. A.M.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img