vineri, 29 martie, 2024

Depresia poate veni la pachet cu un risc de a face o boala fatala

Distribuie:

Publicat:

Depresia, pe cat de putin inteleasa, pe atat de periculoasa, adesea nu vine singura. Un studiu recent a aratat ca de multe ori vine la pachet cu un alt risc, cel de atac cerebral.

Si asta se intampla mai ales in cazul varstnicilor, chiar in randul celor care nu au avut vreodata un astfel de episod, arata cercetarea realizata in SUA, conform ziare.com, care citeaza Live Science. In cadrul studiului, subiectii, circa 1.100 de oameni din New York, care nu avusesera niciodata un atac cerebral, cu o varsta medie de 70 de ani, au completat un chestionar pentru a se vedea daca sufera de depresie.

Au fost apoi monitorizati timp de 14 ani, observandu-se ca cei la care se instalase depresia sau aveau multe simptome au fost si cei care au suferit un atac cerebral. Autorul studiului, dr. Marialaura Simonetto, de la Scoala de Medicina Miller, a Universitatii din Miami, a concluzionat ca detectarea timpurie a depresiei va fi de mare ajutor in viitor. Astfel, depresia se adauga unor factori de risc in atacul cerebral, asa cum sunt diabetul, presiunea arteriala mare, fumatul si consumul de alcool. Demn de mentionat e faptul ca studiul nu a scos la iveala decat o asociere, nu o legatura de tip cauza-efect.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img