vineri, 29 martie, 2024

Deputat PSD Florin Piper-Savu: Pensionarii români – pensionari europeni

Distribuie:

Publicat:

"Pentru cei mai mulţi dintre părinţii şi bunicii noştri, sărbătorile nu vin cu bucurii, ci cu griji. După o viaţă de muncă, mulţi bătrâni fac coadă la Casele de Ajutor Reciproc, fiind nevoiţi să apeleze la împrumuturi pentru a-şi achita facturile, pentru a-şi cumpăra medicamente şi pentru puţinele bucurii de sărbători.

Mai bine de jumătate dintre pensionarii români nu îşi permit un trai decent din indemnizaţia pe care o primesc de la stat, deşi ar trebui să se bucure de acelaşi respect de care se bucură pensionarii din alte state europene.

Datele Institutului Naţional de Statistică arată că, în România, sunt peste 5,1 milioane de pensionari, iar pensia medie lunară este de 1.335 de lei.

Aproximativ un milion de pensionari sunt beneficiari ai indemnizaţiei sociale, care întregeşte veniturile mici ale acestei categorii până la suma de 704 lei (146 de euro).

40% (1,9 milioane) din totalul pensionarilor din România au pensii de cel mult 1.000 de lei. Toate acestea, în condiţiile în care, coşul minim de consum pentru un trai decent era, în 2020, de 2818 lei (570 de euro) pentru o persoană adultă singură.

Mai mult, conform Eurostat, unul din patru români de peste 65 de ani este în pragul sărăciei.

Pentru PSD, pensionarii nu sunt nişte asistaţi social, ei au muncit o viaţă întreagă şi nu trebuie consideraţi o povară pentru societate, pentru că pensionarii de azi, părinţii şi bunicii noştri, şi-au sacrificat tinereţea pentru a ne lăsa nouă – cei care azi decidem pentru ei – o Românie mai bună! Românii ne-au cerut o guvernare care să lucreze pentru ei.

PSD se ţine de cuvânt: a stabilizat sistemul de pensii, a găsit banii necesari şi a făcut la timp rectificarea bugetară, astfel încât pensionarii au început să-şi primească pensiile cuvenite, fără întârziere. De la 1 ianuarie 2022 va intra în vigoare noul punct de pensie de 1586 lei, pensia minimă va creşte de la 800 la 1000 de lei, iar pensionarii cu venituri mai mici de 1600 de lei vor primi un ajutor pentru a-şi plăti facturile în această iarnă.

PSD recunoaşte că "aceste majorări nu îi vor îmbogăţi pe pensionari, că este doar o măsură provizorie de protecţie, cât să le ofere un scut în faţa acestui val cumplit de scumpiri"; PSD îşi propune asigurarea unui trai decent pentru toţi românii şi este capabil să o facă aşa cum a demonstrat de fiecare dată când a fost la guvernare.

Avem datoria, dincolo de poziţionările politice, să acordăm prin deciziile noastre, solidaritate, sprijin, dragoste şi respect. "

Florin Piper-Savu, deputat PSD
07.12.2021

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img