joi, 28 martie, 2024

Deputatii brazilieni au adoptat o controversata relaxare a cerintelor de mediu pentru unele programe agricole si energetice

Distribuie:

Publicat:

Deputaţii brazilieni au aprobat joi un proiect de lege controversat care relaxează cerinţele de mediu pentru unele programe agricole şi energetice, stârnind furia activiştilor de mediu, care se tem de o accelerare a defrişărilor în Pădurea Amazoniană, relatează AFP.

Proiectul de lege, adoptat cu 300 de voturi la 122 şi care mai trebuie validat de Senat, scuteşte 13 tipuri de programe de licenţă de mediu, în special exploatările agricole "la scară mică", lucrările de instalare a liniilor electrice de mică tensiune sau uzinele de tratare a apei, potrivit agerpres.ro.

El creează de asemenea un nou tip de permis care va fi acordat în schimbul unei promisiuni scrise de a respecta toate normele de mediu.

Conform raportorului pentru acest proiect de lege, deputatul Neri Geller, noua lege "le permite agenţiilor de mediu să se concentreze mai degrabă pe atenuarea impactului asupra mediului, şi mai puţin pe procedurile birocratice".

Greenpeace a declarat că legea este "un afront la adresa societăţii braziliene". "Acest proiect de lege va crea zone juridice gri şi va amplifica distrugerea pădurilor noastre şi ameninţările deja existente asupra populaţiilor de indigeni şi a terenurilor protejate", şi-a exprimat regretul o reprezentantă a organizaţiei, Luiza Lima, într-un comunicat.

Un alt proiect de lege, examinat de Senat, stârneşte de asemenea dezbatere în Brazilia. El prevede o amnistie pentru fermele, minele şi proiectele de exploatare forestieră instalate ilegal pe terenuri protejate şi le acordă proprietarilor lor un titlu legal.

Acest proiect de lege a determinat săptămâna trecută zeci de retaileri alimentari europeni să ameninţe că vor boicota produsele agricole braziliene, afirmând că această măsură ar încuraja distrugerea pădurii amazoniene, o resursă vitală în lupta împotriva schimbărilor climatice.

Preşedintele brazilian de extremă-dreapta Jair Bolsonaro, un sceptic notoriu în privinţa schimbărilor climatice, a primit numeroase critici din partea comunităţii internaţionale în legătură cu gestionarea chestiunilor legate de mediu, iar guvernul său face apel la legalizarea activităţilor agricole sau miniere în zone protejate şi a redus fondurile pentru programele de protecţie a mediului.

Defrişările din Pădurea Amazoniană din Brazilia au atins cel mai ridicat nivel din ultimii 12 ani, conform datelor oficiale: între august 2019 şi iulie 2020, fenomenul a crescut cu 9,5% comparativ cu precedentele 12 luni, suprafaţa defrişată echivalând cu cea a Jamaicăi.

Păduri precum cea amazoniană joacă un rol esenţial în controlul schimbărilor climatice din cauza capacităţii lor de a absorbi emisiile de carbon. Însă atunci când arborii mor sau sunt arşi, elimină din nou carbon în atmosferă.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img