vineri, 19 aprilie, 2024

Deputatul iesean Silviu Macovei vrea explicatii de la premier. Ce face Guvernul Dancila pentru Institutul de Boli Cardiovasculare din Iasi?

Distribuie:

Publicat:

Deputatul iesean Silviu Macovei a adresat oficial astazi o intrebare premierului Viorica Dancila cu privire la situatia Insititutului de Boli Cardiovasculare din Iasi.

In interpelarea sa, Silviu Macovei aminteste despre incendiul din 10 aprilie 2018 care a distrus salile de operatii ale IBCV Iasi provocand pagube estimate la o prima evaluare ca depasind 10 milioane de euro. Salutand reactia prompta a autoritatilor locale si a Ministerului Sanatatii, deputatul iesean reaminteste situatia grava in care se afla IBCV. „Stiu ca este in lucru o hotarare de guvern care sa determine inceperea lucrarilor si a achizitiilor pentru redeschiderea Institutului Inimii din Iasi. I-am comunicat doamnei prim ministru Dancila situatia grava in care se afla foarte multi bolnavi cardiaci, situatie care determina caracterul urgent al redeschiderii institutului. De aceea m-am interesat de solutiile gasite de guvern si de calendarul implementarii acestor solutii”, a explicat Silviu Macovei demersul sau catre guvern.

De altfel, deputatul iesean a demarat o campanie umanitara de strangere de fonduri pentru achizitia de echipamente pentru IBCV Iasi. Campania „Salvam Inima Moldovei” este realizata impreuna cu asociatia Inca Un Pas (Iasi) si isi doreste sa dea o mana de ajutor pentru redeschiderea Institutului Inimii din Iasi. Deja mai multe personalitati ale lumii sportive romanesti si-au manifestat sprijinul si implicarea in aceasta campanie umanitara.  

Mai jos aveti textul integral al interpelarii deputatului Silviu Macovei catre premierul Viorica Dancila:

Stimata doamna Prim Ministru,

Incendiul din 18 aprilie care a distrus complet Institutul de Boli Cardiovasculare Profesor Doctor George I.M. Georgescu Iasi a creat o situatie grava, complexa si urgenta pentru zeci de mii de pacienti cu boli grave din regiunea de Nord Est.

Distrugerile sunt foarte insemnate, primul raport de evaluare al pagubelor inregistrand aparatura medicala, instrumente si sali de operatii care nu mai pot fi folosite. Suma totala se ridica la peste 10 milioane de euro!

Imi permit sa reamintesc faptul ca IBCV Iasi deservea toate judetele din aceasta regiune, iar un numar de aproximativ 33.000 de pacienti anual sunt privati acum de posibilitatea de a avea acces la tratament de specialitate la cel mai inalt nivel. Peste 6.600 de pacienti in situatie grava (infarcturi, operatii de stent) sunt acum nevoiti sa fie transportati sute de kilometri pana la alte institute de profil din tara. Din aceste motive, reluarea integrala a activitatii IBCV Iasi are un caracter critic si urgent.

Am cunostinta de mobilizarea rapida atat a autoritatilor locale din Iasi cat si a Ministerului Sanatatii care au prioritizat situatia IBCV Iasi in vederea gasirii solutiilor logistice si financiare pentru reluarea cat mai rapida a activitatii institutului.

Doresc sa va solicit prin interpelarea de fata sa ne comunicati solutiile identificate de Guvern pentru redeschiderea cat mai urgenta a IBCV Iasi si, totodata, daca exista un calendar agreat pentru aceasta.

Va multumesc anticipat si solicit raspuns in scris.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img