vineri, 19 aprilie, 2024

Deraierea unui tren din Pakistan a cauzat moartea a cel putin 43 de persoane

Distribuie:

Publicat:

Cel puţin 43 de persoane şi-au pierdut viaţa şi zeci au fost rănite în deraierea unui tren urmată de o coliziune cu un alt tren de pasageri, luni dimineaţă, în sudul Pakistanului, relatează AFP.

Salvatorilor le-au fost necesare mai multe ore pentru a elibera unii pasageri blocaţi în carcasele de metal contorsionat ale vagoanelor celor două trenuri, în apropiere de oraşul Daharki, în nordul izolat al provinciei Sind, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Pakistan Railways.

Dublul accident s-a produs în jurul orei 03.30 (22.30 GMT), la o oră la care majoritatea celor 1.200 de pasageri din cele două trenuri cel mai probabil dormeau, scrie Agerpres.ro.

Primul tren a deraiat înainte de a fi lovit în plin de un alt tren care venea din sens invers, potrivit purtătorului de cuvânt.

"Am căzut unii peste alţii, dar nimic grav", a povestit pentru AFP Akhtar Rajput, pasager al trenului Millat Express care a deraiat. "Apoi un alt tren apărut de nicăieri ne-a lovit şi asta ne-a zguduit puternic. Când mi-am revenit în simţiri, am văzut pasageri căzuţi pe lângă mine, iar alţii încercau să iasă din vagon", a adăugat el.

Millat Express efectua o cursă între marele port Karachi şi oraşul Sardogha când a deraiat, ajungând pe calea de rulare a Sir Syed Express, care venea în sens invers de la Rawalpindi.

Potrivit ministrului informaţiei, Fawad Chaudry, cele două accidente s-au produs la interval de câteva minute.

"Eram dezorientat, încercam să-mi dau seama ce ni s-a întâmplat când ne-a lovit celălalt tren", a mărturisit Shahid, un alt pasager.

Un responsabil al poliţiei din Daharki, Umar Tufail, a declarat că cel puţin 43 de persoane şi-au pierdut viaţa şi alte câteva zeci au fost rănite. El a declarat că se teme că bilanţul se va agrava. Purtătorul de cuvânt al Pakistan Railways a vorbit despre cel puţin 33 de morţi.

Preşedintele Autorităţii naţionale de gestionare a catastrofelor, generalul Akhtar Nawaz Satti, a anunţat pe canalul de televiziune privat ARY că armata şi forţele paramilitare staţionate în baze din apropiere s-au deplasat la locul accidentului pentru a da o mână de ajutor.

Sătenii au venit şi ei în număr mare pentru a-i ajuta pe răniţi, potrivit imaginilor difuzate de media locale.

Accidentul s-a produs într-un sector izolat al provinciei, pe o porţiune de cale ferată care traversa terenurile agricole.

Gul Mohammad, un ambulanţier trimis la faţa locului de o fundaţie privată, a declarat telefonic pentru AFP că în această zonă condiţiile proaste de comunicare afectează coordonarea operaţiunilor de salvare.

Potrivit ministrului de interne Sheikh Rashid, fost ministru al căilor ferate, tronsonul pe care s-a produs accidentul datează din 1880.

Actualul ministru al căilor ferate, Azam Swati, a declarat că secţiunea unde a avut loc accidentul este "cu adevărat periculoasă", dar a adăugat că autorităţile aşteaptă fonduri în cadrul amplului proiect de infrastructură "Coridorul economic China-Pakistan" pentru a lansa lucrări de reparaţii. "Dacă există întârzieri (în primirea acestor fonduri), vom reconstrui această cale ferată cu propriii noştri bani", a spus el.

Un responsabil al poliţiei a dat asigurări că a alertat deja autorităţile asupra "pericolului" acestui tronson de cale ferată.

Pe contul său oficial de Twitter, premierul pakistanez Imran Khan s-a declarat "în stare de şoc" şi a promis o anchetă exhaustivă "asupra deficienţelor de siguranţă pe calea ferată".

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img