vineri, 29 martie, 2024

Descoperire incredibila despre pielea umana. „Ar putea duce la prevenirea cancerului”

Distribuie:

Publicat:

Cu exceptia momentelor in care ne luptam cu acneea sau cu vremea rece de afara, de obicei nu dam mare atentie pielii noastre. Pielea este considerat cel mai mare organ al corpului uman si gazduieste trilioane de bacterii. Acesti microbi sunt invizibili, dar joaca un rol esential in mentinerea sanatatii noastre.

intr-un studiu publicat de Science Advances, citat de popsci.com, cercetatorii au identificat o bacterie care ar putea proteja impotriva cancerului si la tratarea bolii ca atare. Discutam despre un studiu preliminar – realizat pe soareci, nu pe oameni – deci nu putem avea un raspuns categoric.

„Multe bacterii de pe piele ne ajuta in mentinerea sanatatii”, spune Richard Gallo, dermatolog la University of California, San Diego si totodata unul dintre coordonatorii studiului.

Chiar daca pielea contine numeroase specii de bacterii, una din ele formeaza o populatie foarte vasta: Staphylococcus epidemidis. De fapt, un procent mare al acestei bacterii ne indica faptul ca avem o epiderma sanatoasa.

Se pare ca S. epidermidis produce o molecula numita 6-HAP. Potrivit rezultatelor studiului, molecula previne raspandirea celulelor canceroase. Gallo a identificat o bacterie S. epidermidis care nu produce 6-HAP si a injectat-o unui grup de cobai. Acestia au fost expusi, alaturi de soarecii care aveau bacteria producatoare de 6-HAP, la radiatii cauzatoare de cancer. soarecii care nu aveau molecula au facut tumori ale pielii, in timp ce cobaii ceilalti au fost protejati.

Mai interesant, se pare ca molecula 6-HAP „ataca” doar celulele canceroase si le evita pe cele sanatoase. „in prezent, nu stim cum sa le optimizam prezenta”, spune Gallo. „Dar stim ca obiceiurile care dauneaza pielii au un efect negativ asupra beneficiilor oferite de bacteria S. epidermidis”.

Gallo avertizeaza ca utilizarea sapunului in exces si dusurile prea dese dauneaza microbilor „buni” ai pielii. O solutie buna pentru a fi cu ochii pe sanatatea pielii este monitorizarea urticariilor. Acesta este semnul care arata ca obiceiurile de igiena nu sunt „ospitaliere” cu microbii de pe corp – inclusiv cu aceia care ti-ar putea face bine.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img