sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Descoperire macabră în Canada – Sute de morminte neidentificate, lângă o fostă şcoală rezidenţială pentru copii indigeni

Distribuie:

Publicat:

Sute de morminte neidentificate au fost localizate prin georadar lângă o fostă şcoală rezidenţială pentru copii indigeni din vestul Canadei, administrată de Biserica Catolică, au informat miercuri seara mai multe mass-media locale, relatează AFP şi dpa, potrivit Agerpres.

Săpăturile din jurul acestei vechi şcoli rezidenţiale indiene din Marieval, provincia Saskatchewan, care se învecinează la sud cu Statele Unite, au început la sfârşitul lunii mai după descoperirea rămăşiţelor a 215 copii îngropaţi pe terenul unei alte foste şcoli rezidenţiale pentru copii indigeni, în oraşul Kamloops, provincia Columbia Britanică, care a provocat o undă de şoc în Canada.
Această descoperire a relansat apelurile la adresa papei Francisc şi a Bisericii Catolice de a-şi cere scuze pentru abuzurile şi violenţele suferite de elevii din aceste şcoli-internat, unde au fost înscrişi cu forţa pentru a fi asimilaţi în cultura dominantă.

Într-un comunicat citat de mai multe mass-media canadiene, între care CBC şi CTV, comunitatea indigenă Cowessess a anunţat că a făcut "descoperirea oribilă şi şocantă a sute de morminte nemarcate" în timpul săpăturilor pe locul fostului internat din Marieval – cel mai mare număr de astfel de morminte descoperit până prezent în Canada, a spus sursa citată.

Liderii comunităţii şi cei ai Federaţiei Naţiunilor Indigene Suverane din Saskatchewan, o organizaţie provincială, urmează să ofere un bilanţ al descoperirii.

În urma descoperirii rămăşiţelor copiilor la şcoala rezidenţială din Kamloops, au fost efectuate săpături la mai multe dintre aceste foste şcoli din Canada, cu ajutorul autorităţilor guvernamentale.

Şcoala rezidenţială din Marieval, în estul Saskatchewan, a găzduit copii indigeni între 1899 şi 1997 înainte de a fi demolată doi ani mai târziu şi înlocuită cu o şcoală de zi.

Circa 150.000 de copii amerindieni, metişi şi inuiţi au fost înscrişi cu forţa în anii '90 în 139 de astfel de şcoli rezidenţiale din întreaga ţară, unde au fost separaţi de familiile lor.

Mulţi dintre ei au fost maltrataţi sau supuşi la abuzuri sexuale şi peste 4.000 au murit în aceste şcoli, potrivit unei comisii de anchetă, care s-a referit la un adevărat "genocid cultural" comis în Canada.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img