vineri, 26 aprilie, 2024

Descoperire suprinzatoare: gena ce ii face pe oameni sa prefere dulciurile este asociata cu acumularea unei cantitati reduse de grasime corporala

Distribuie:

Publicat:

Un nou studiu realizat de specialistii din cadrul Universitatii din Copenhaga a determinat ca oamenii ce detin o variatie a genei FGF21 au o predispozitie redusa de acumulare a grasimii corporale. Descoperirea i-a luat prin surpindere pe specialistii ce anterior au descoperit ca aceasi variatie genetica este principalul motiv pentru care unele persoane au o dorinta aparte pentru alimentele dulci. Conform ScienceDaily aceste persoane consuma, in general, mai mult zahar decat cele ce nu detin aceasta variatie. 

Descoperire suprinzatoare: gena ce ii face pe oameni sa prefere dulciurile este asociata cu acumularea unei cantitati reduse de grasime corporala. ''Practic contrazice o credinta comuna conform careia persoanele care consuma mai multe alimente dulci au un coeficient al grasimiii corporale mai mare,'' a declarat profesorul Niels Grarup din cadrul Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research. Insa efectele asociate aceste variatii genetice nu sunt cu totul pozitive, sugereaza rezultatele noului studiu. Variatia are legatura cu o usoara crestere a tensiunii arteriale si acumularea unei cantitati mai mari de grasime in regiunea taliei. 

Descoperire suprinzatoare: gena ce ii face pe oameni sa prefere dulciurile este asociata cu acumularea unei cantitati reduse de grasime corporala. Rezultatele studiului se bazeaza pe informatiilor obtinute in urma studierii a 450.000 de indivizi. Acestea au inclus probe de sange, chestionare privind alimentatia si informatiile genetice.  Aproximativ 20% din populatia europeana detine aceasta variatie genetica, sustine Neils Grarup. In prezent specialistii incearca sa afle daca este posibila detectarea sau inlocuirea variatiei genei FGF21 prin intermediul medicamentelor, pentru tratarea obezitatii sau a diabetului. 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img