joi, 28 martie, 2024

Descoperire surprinzatoare pe locul anticului oras Sodoma. Ce-au gasit in adancuri

Distribuie:

Publicat:

Exploratorii au facut o descoperire deosebita chiar sub munteleSodom, in zona unde era localizat in Antichitate orasul biblic Sodoma.

O echipa de speologi a descoperit sub Muntele Sodom o pestera de sare uriasa. Este de fapt cea mai mare pestera de acest fel, intinzandu-se pe o lungime de 10 km. Pestera Malham a fost cartografiata partial in anii 1980, insa nimeni nu stia pana acum cat de mare este, pentru ca nu fusese cercetata in totalitate.

Pestera este plina de stalactite si stalagmite din sare. In apropiere se afla si un stalp de sare, care este legat de legenda biblica a sotiei lui Lot, care ar fi fost transformata in sare pentru ca a privit inapoit spre orasul „blestemat” Sodoma.

Potrivit Vechiului Testament, orasele antice Sodoma si Gomora au fost distruse de o ploaie de foc, ca pedeapsa divina pentru pacatele oamenilor care traiau acolo. Doar Lot si familia lui au fost crutati si li s-a permit sa fuga pentru a-si salva viata.

Sotia nu l-a ascultat insa, s-a oprit din drum si a privit inapoit spre orasul distrus de mania lui Dumnezeu. Imediat, a fost transformata intr-un stalp de sare.

Este foarte posibil ca legenda sa fi fost inspirata de uriasa pestera de sare din adancuri si de existenta unui stalp de sare impresionant care se afla aici, numit de altfel „sotia lui Lot”.

Pestera a fost acum complet cartografiata, cu ajutorul unor masuratori moderne, facute cu laser, scrie The Independent.

Pana acum, recordul pentru cea mai mare pestera de sare din lume era detinut de pestera Namakdan din Iran, care are o lungime de 6 km.

Trebuie mentionat ca Muntele Sodom, care se afla desupra pesterii recent cartografiate, este el insusit format complet din sare.

Un alt detaliu inedit este ca pestera Malham este una extrem de recenta, avand o vechime de doar 7.000 de ani. Astfel, ea se numara printre cele mai „tinere” pesteri din lume.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img