vineri, 26 aprilie, 2024

Descoperirea de sub Antarctica care i-a uimit pe cercetatori

Distribuie:

Publicat:

Sub Antarctica, la o adancime de 975 de metri, cercetatorii au descoperit ramasitele unei tardigrade moarte, spre marea lor surprindere.

Tardigradele sunt niste microbi care pot supravietui in conditii extreme. Studiile arata ca tardigradele pot trai ani buni fara mancare si apa. De asemenea, pe acestea nu le sperie temperaturile extreme si nici expunerea la radiatii. Tardigradele sunt atat de indestructibile, deoarece au o proteina ce le protejeaza ADN-ul impotriva radiatiilor. Oameni de stiinta de la Universitatea din Tokio au descoperit ca in genomul tardigradelor exista mai multe copii ale unei enzime antioxidante, dar si o gena de recuperare a ADN-ului.

Unul din paleontologii implicati in cercetare, David Hardwood, a spus ca descoperirea este complet neasteptata. Pentru oamenii de stiinta, descoperirea urmelor de viata in lacurile subglaciare din Antarctica este o raritate – cu atat mai mult cand o gasesc la un kilometru adancime. Oamenii de stiinta au mai descoperit semne de viata intr-un lac subglacial din Antarctica in 2013, cand la 62 de metri adancime in Lacul Hodgson s-au gasit 20 de culturi de bacterii.

Ceea ce nu stiu cercetatorii inca este daca tardigrada descoperita traia in apele Oceanului Arctic care au inghetat la suprafata sau daca raurile subglaciale au mutat-o din Muntii Arctici in vaile din imprejurimi. Aceste detalii vor fi stabilite de indata ce oamenii de stiinta vor face teste ADN pe microb, pentru a determina in ce mediu a trait acesta. Banuielile paleontologilor sunt ca vietuitoarea ar fi trait in urma cu 50.000-120.000 de ani in urma, intr-o perioada intre ere glaciare.

Daca se dovedeste ca tardigrada a a trait cu adevarat in subteran de la bun inceput, atunci acest lucru ar deschide noi orizonturi de cunoastere pentru stiinta. Mediul din Antarctica seamana, din mai multe puncte de vedere, cu peisajele polare de pe Marte. Daca ar fi existat cu adevarat viata sub Antarctica, atunci ceea ce oamenii de stiinta au suspectat de mult timp – ca Marte a gazduit la un moment dat viata – ar fi adevarat.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img