vineri, 19 aprilie, 2024

Despagubirile pe care le pot primi copiii ramasi orfani dupa accidentul din Ungaria

Distribuie:

Publicat:

In localitatile de unde provin cei 9 romani care au pierit in cumplitul accident din Ungaria, localnicii si autoritatile s-au mobilizat si cauta solutii pentru cei 17 copii ramasi orfani – 8 dintre ei de ambii parinti.

Primariile si preotii se vor ocupa de inmormantare, iar mai multe comunitati de romani din strainatate au inceput sa stranga bani ca sa ajute familiile indoliate. Intre timp, numeroase firme de avocati si-au trimis reprezentantii sa le convinga pe rudele celor disparuti sa incheie contracte si sa le ajute sa primeasca despagubiri de la firma unde soferul microbuzului avea asigurare.

Transmise in direct pe Facebook de soferul microbuzului, secventele de dinaintea impactului sunt o proba esentiala in ancheta politistilor din Ungaria, care investigheaza accidentul. Atent la ecranul telefonului, barbatul de 38 ani a riscat o depasire ce avea sa ii ucida pe toti din masina.

Imaginile sunt proba si in ancheta declansata de firma unde soferul microbuzului avea asigurare RCA si carte verde. Asiguratorul este obligat de lege sa le acorde despagubiri rudelor celor 8 pasageri care si-au pierdut viata in tragedie.

Vezi si: Raed Arafat, mesaj dupa tragedia din Ungaria: "Cand esti la volan nu stai nici sa dai mesaje, nici sa faci live-uri pe Facebook, nici nimic"

Catalin Codescu, presedinte Asociatia Victimelor: ”In cazul in care accidentul se produce in afara teritoriului tarii, dar intr-un stat membru al UE se ia plafonul mai favorabil intre cel stabilit in contractul de asigurare si cel stabilit in legea locului unde s-a produs accidentul, minim 6.070.000 de euro este plafonul.”

Cei 9 adulti care au pierit in accident au lasat 17 copii orfani, multi dintre ei, chiar de ambii parinti. Din familia Mezei – de pilda – s-au dus fratii Radu si Petru, Rozalia, sotia unuia dintre ei, si verisorul lor, George. In urma lor, au ramas ai nimanui 13 fete si baieti.

Numai Rozalia, in varsta de 32 de ani, avea 6.

Tuto Vilma, mama Rozaliei: “A murit fata mea si ginerele meu. O luna si doua saptamani au fost la lucru, au pornit acasa la copii, uite ce au patit.”

Ca sa primeasca despagubiri, rudele victimelor trebuie sa astepte sa se termine ancheta politiei, apoi sa dea in judecata asiguratorul.

Cum 6 milioane de euro este o suma mare, mai multe firme de avocatura sunt dispuse ca in schimbul unui comision sa reprezinte in instanta interesele famiilor. Avocatii si-au trimis deja reprezentanti in satele de unde sunt victimele ca sa ii convinga pe oameni sa incheie contracte cu ei.

Martin Mezei, ruda: “Au fost vreo 20 de masini. Una dupa alta vine, ca ne face acte si o sa primeasca miliarde copiii, n-am semnat la nimeni.”

Szekely Ladislau, primar comunca Mica: “Am primit multe telefoane, in jur de zece si de aici si din strainatate, din Moldova, Ungaria, Romania, foarte multe firme, ca sa ajunga la asigurat, asociatii cu avocati. Aici se vehiculeaza sume mari, sute de mii de euro, sunt niste sume foarte mari si cumva ei pot sa profite de sumele astea mari.”

Ca sa nu plateasca despagubirea, unii avocati sustin ca firma de asigurare se va folosi de faptul ca soferul microbuzului nu avea autorizatie de transport persoane si vehiculul avea certificatul de inmatriculare suspendat.

In acest caz, familiile celor decedati pot cere despaguburi familiei soferului.

“Vinovatul va raspunde din punct de vedere patrimonial impreuna cu firma de asigurari. Daca polita de asigurare nu se activeaza, in asemenea situatii ei vor avea un litigiu, persoanele vatamate sau mostenitorii acestora vor avea un proces direct cu familia sau cu cel care a cauzat accidentul”, spune avocatul Flaviu Muresan.

Avocatii sustin ca astfel de procese pot dura chiar si 5 ani. Intre timp, localnicii si autoritatile din cele trei sate din Mures de unde provin cei care au pierit in accident cauta solutii pentru familiile lor si copiii ramasi orfani.

Ca sa ajute rudele, primariile si preotii se vor ocupa de inmormantari. Iar Ministerul de Externe a anuntat deja ca va suporta costurile de repatriere a cadavrelor.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img