vineri, 19 aprilie, 2024

Despagubiti pentru aparatele arse din cauza fluctuatiilor de curent. Nesimtiti de la EON au incurcat-o!

Distribuie:

Publicat:

Zeci de vasluieni se aleg anual cu televizoarele, frigiderele sau masinile de spalat arse din cauza variatiilor de tensiune. Furnizorul de energie electrica este obligat sa plateasca despagubiri, dar putini sunt cei care stiu cui trebuie sa se adreseze pentru a-si primi banii pe produsul stricat.

Autoritatile pregatesc reguli noi pentru plata daunelor, astfel incat clientul sa primeasca banii mai usor si intr-un termen mai scurt. Vasluianul Andrei Ziche a trebuit sa isi schimbe si televizorul si frigiderul in ultimul an. Nu a fost alegerea lui.

„Am avut mai multe fluctuatii de tensiune din cauza lucrarilor. Au afectat obiectele casnice din casa. De exemplu, a fost un frigider si am fost nevoit sa merg sa recuperez dauna”, spune omul.

 Doar in ulimul an, inspectorii de la protectia consumatorului au primit peste 100 de reclamatii.

 „Cand cumpara un produs, sa pastreze acel bon, acea factura, ceea ce inseamna certificatul de garantie. S-ar putea sa nu fie vina operatorului de distributie a energiei, sa fie vina producatorului”, afirma cei de la ANPC.

 Daca nu este vorba de un defect de fabricatie, furnizorul de energie este obligat sa plateasca despagubiri, chiar daca aparatul nu mai este in garantie. Asigurati-va insa ca pe factura de la service sau de la constatarea defectiunii scrie cauza, respectiv fluctuatiile de tensiune. Autoritatile vor reguli noi care sa ii protejeze pe romani si sa scurteze termenul de recuperare a banilor. Si despagubirile vor fi mai mari. In maximum zece zile lucratoare de la producerea incidentului, clientul trebuie sa depuna o sesizare scrisa catre furnizorul de energie. In aceasta cerere trebuie trecute adresa si data la care s-a produs paguba, plus valoarea estimata a prejudiciului. 35 de zile are la dispozitie furnizorul pentru a face verificarile, iar daca se dovedeste ca are dreptate clientul, acesta va fi despagubit, dar nu mai putin de 50% din valoarea bunului. Sunt insa si alte variante care va asigura ca nu trebuie sa cheltuiti bani pentru noi produse.

 „Exista produse de asigurare, atasate bunurilor electronice si electrocasnice vandute de anumiti retaileri, care acopera garantie extinsa si avarii accidentale si furt, care pot include si riscul de avarii cauzate de fluctuatii ale curentului electric”, spune un asigurator.

 Asigurarile cosa cel mult 10% din valorea produsului si sunt valabile intre 2 si 5 ani. Obiectele electronice pot fi protejate si daca folositi un stabilizator de tensiune, care absoarbe socurile din retea. Acestea costa intre 100 si 3.000 de lei, in functie de capacitate.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img