vineri, 19 aprilie, 2024

Detalii incredibile de la cununie. De ce s-a casatorit Nicolae Ceausescu cu Leana fara preot

Distribuie:

Publicat:

Marti, 23 decembrie 1947. Nicolae Ceausescu si Elena Petrescu stau, unul langa altul, timorati, dar fermi, in fata ofiterului Starii Civile din Bucuresti.

El e deputat de Olt deja de mai bine de un an. Ea e insarcinata de sapte luni. Il va chema Valentin. Au verighetele pregatite – facute la un oarecare bijutier pe nume Alexandru Nastasescu, care are atelier langa primarie, scrie Adevarul.

Nas de cununie e Gogu Radulescu, cunoscut si ca primul dezertor roman din cel de-Al Doilea Razboi Mondial. Pe el il alesesera cei doi drept autoritate morala, drept patron spiritual al casniciei ce avea sa inceapa.

In sala asteapta sa-si legalizeze relatia si Maria si Manea Manescu, si Paula si Grigore Preoteasa. In acest cadru, Nicolae si Elena Ceausescu se casatoresc dupa toate canoanele bolsevice, fara popa, dar cu tovarasii aproape.

Se spune ca, pentru comunistii mai tineri, era in vigoare un ordin informal dat de Ana Pauker, devenita mai bigota spre batranete, potrivit caruia un activitst trebuia sa se casatoreasca – de preferinta, cu o activista –, sa duca o viata curata, sanatoasa si sa nu faca de ras Partidul.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img