vineri, 19 aprilie, 2024

Dezbatere cu tema „NATO in contextul securitatii internationale actuale”, organizata la UBB

Distribuie:

Publicat:

Facultatea de Studii Europene, Centrul pentru Negocieri si Medieri Internationale si Europene (CNMIE), Institutul de Cercetari Europene (ICE), din cadrul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, organizeaza dezbaterea cu titlul: „NATO in contextul securitatii internationale actuale (negocierile in cadrul Summit-ului Flancului Estic al NATO)”.

Evenimentul va avea loc joi, 12 noiembrie 2015, ora 10.00, in Aula Facultatii de Studii Europene (str. Em. de Martonne nr.1) si este generat de intalnirea premergatoare Summit-ului Flancului Estic al NATO din 2016, care a avut loc la Bucuresti in perioada 3-4 noiembrie 2015.

Cuvantul de deschidere apartine decanului Facultatii de Studii Europene, prof. univ. dr. Nicolae Paun, iar invitatii de onoare vor fi: dl. Cristian Diaconescu, Sef al Cancelariei Prezidentiale (2012-2014), Ministru de Externe (2012), dl. Dan Dungaciu, Directorul Institutului de Stiinte Politice si Relatii Internationale al Academiei Romane, presedintele Fundatiei Universitare Marea Neagra, dl. Florin Cosmoiu, Director al Centrului National Cyberint.

Evenimentul organizat la Bucuresti la inceputul lunii noiembrie reprezinta cadrul de dezbatere, iar experienta specialistilor invitati va oferi posibilitatea abordarii temei propuse din punct de vedere geostrategic, diplomatic si al securitatii cibernetice, oferind, publicului interesat, posibilitatea de interpretare a evenimentelor din arena internationala, in complexitatea interdependentelor si a dinamicii globale si, in acest fel, favorizand intelegerea fenomenelor internationale contemporane, formarea unui mod rational de gandire si a unor competente profesionale specifice.

Scoala de Relatii Internationale a Facultatii de Studii Europene, Centrul de Negocieri si Medieri Internationale si Europene (CNMIE) au inteles rolul esential al Academiei in formarea specialistilor competitivi, deschizand calea pregatirii expertilor in domeniul negocierilor europene si internationale, al procesului decizional, prin dezbaterile, conferintele si simularile organizate.

,,Evenimentele pe care le traim in prezent ne-au demonstrat ca era digitala a schimbat paradigma de raportare la cadrul de analiza al fenomenelor, al proceselor si al actorilor si ca factorii decizionali trebuie, in dinamica actiunilor, sa-si reinnoiasca aptitudinile, capacitatile si competentele. Scena internationala si interna evolueaza rapid, iar dinamica domeniului relatiilor internationale impune, la nivel educational, administrativ si al mediului de afaceri o flexibilizare si o adaptare in sfera pregatirii resurselor umane implicate in procesele decizionale si de executie. Dezbaterea pe care o organizam la noi, la facultate, arata ca Academia are, mai intotdeauna pregatite, solutii potrivite pentru a face fata noilor provocari.”, a precizat prof. univ. dr. Nicolae Paun, decanul Facultatii de Studii Europe din cadrul UBB.

Noutatea pe care o aduce acest eveniment este reprezentata de prezenta expertizei din domeniul securitatii cibernetice si, in acest fel, de deschiderea fata de noile cai de realizare ale diplomatiei: digitala si cibernetica. Diplomatia cibernetica poate fi definita drept utilizare a instrumentelor diplomatice traditionale pentru adresarea noilor povocari cibernetice, precum infractionalitatea cibernetica, securitatea cibernetica sau guvernanta Internetului. Ca si alte forme ale diplomatiei, ea se realizeaza in context bilateral si multilateral si este precedata de intalniri informale si dialoguri institutionale. Diplomatia cibernetica trebuie diferentiata de e-diplomatia (e-diplomacy), care este caracterizata de utilizarea noilor tehnologii pentru scopuri diplomatice mai largi. Cele doua concepte se circumscriu unei categorii mai mari, diplomatia digitala, ce defineste desfasurarea diplomatiei in era digitala – acolo unde sfera digitala creeaza contextul, obiectul si instrumentele diplomatiei.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img