vineri, 26 aprilie, 2024

DEZBATERE PUBLICA DE „AMORUL TRANSPARENTEI”

Distribuie:

Publicat:

Intr-un oras in care iti e teama sa te plimbi dupa ora 22:00 din cauza cainilor comunitari si faci slalom printre gropile din carosabil sau echilibristica pe trotuar edilul sef barladean Dumitru Boros le ofera concitadinilor sai doua subiecte de dezbatere. Extrem de arzatoare si la ordinea zilei : reamenajarea Gradinii publice si posibilitatea de a avea un loc de parcare, contracost.                                                

Dar sa incepem cu ultima. „O sã identificãm parcãrile amenajate de Primãrie si vrem sã le inchiriem, cu o taxã instituitã in CLM Barlad si sã facem din banii astfel stransi alte parcãri. Am pus aceastã initiativã in dezbatere publicã sã vedem ce zic barlãdenii. In acest scop asteptãm propuneri si sugestii din partea cetãtenilor municipiului Barlad pe adresa de e-mail primar@primariabarlad.ro, la Serviciul Gospodãrie Comunalã – zilnic intre orele 8:00-16:00, respectiv la nr. de telefon 0235/411760” se arata in comunicatul de presa.

Asadar , dragi contribuabili veti avea sansa si norocul sa detineti un loc de parcare. Numai ca acest proiect a fost facut „ pe genunchi” deoarece pana la aceasta data nu avem informatii exacte si concrete in ceea ce priveste numarul de autovehicolele si repartizarea acestora.                                                                                                                   

„ ESTE UN ACT INTOCMIT PROST SAU O CAPCANA”.                                                                      

Fostul contracandidat a lui Boros la primarie, Dionisie Lefter, considera ca aceasta initiativa este gresita din start. Conform declaratiilor sale „ Eu ma uit la acest act si nu inteleg cateva lucruri. In titlu spune una – se refera la parcarile PUBLICE (parcarea de la piata este publica) si modul de taxare al lor iar in text se refera la parcarile alocate cetatenilor, care nu mai devin publice daca sunt inchiriate sau vandute. Din text reiese dorinta inchirierii, cu taxare. Alte localitati au luat decizia vanzarii. Riscul inchirierii este ca taxarea poate creste din luna in luna pana isi acopera ei salariile, sau alte gauri. De multe ori „tactica” compromite „strategia”. Din prostie, sau .. Este un act intocmit prost, sau o capcana. Eu asa il vad. Nu am nimic impotriva ordinii si civilizatiei, dar ce se intampla de regula la Barlad ne pune in situatia sa suflam si in iaurt. Sa vedeti ce sarabanda de cereri pentru parcari, cate nedreptati, favoruri peste rand va genera aceasta masura”.                                                                      

GRADINA PUBLICA ” PRIORITATE ZERO „  IN GANDIREA AUTORITATII LOCALE.                         

Odata rezolvate toate problemele urbei singura care ramasese sa fie actualizata si adusa in timp cu vremurile era Gradina Publica. Zis si facut! Un  alt apel la barladeni in ceea ce priveste modernizarea acesteia emis de catre primarul Boros. .                                                                   

 „ Se va avea in vedere dezvoltarea trãsãturilor naturale valoroase ale terenului si ale peisajului existent (arborii seculari), eliminand trãsãturile negative si aspectele nedorite (vegetatia arbustivã luxuriantã, copacii uscati si depreciati etc), proiectarea urmãrind atat obtinerea armoniei vizuale a elementelor componente, cat si integrarea anumitor functiuni in peisaj, in conditiile imbunãtãtirii calitãtii spatiului verde” se arata in comunicat. Astfel se vor efectua tãieri de regenerare a vegetatiei existente care prezintã aspecte calamitate; tãierea unor arbori uscati, inclinati, cu pericol de prãbusire; indepãrtarea vegetatiei silvice arbustive cu aspect luxuriant; rãrirea vegetatiei lemnoase si mentinerea exemplarelor de arbori bine dezvoltati, sãnãtosi; plantarea de specii de arbori si arbusti decorativi prin frunze, flori si fructe, aclimatizati la conditiile din zonã; gazonarea terenului rãmas liber intre speciile de arbori si arbusti cu gazon rezistent la umbrã; indepãrtarea cioatelor rezultate in urma tãierii arborilor; nivelarea terenului; reamenajarea aleilor secundare cu materiale care sã se incadreze in mediu natural; modernizarea aleilor principale; dotarea aleilor secundare cu mobilier urban, cosuri de gunoi, statui; iluminatul aleilor secundare prin metode cu eficientã energeticã; diversificarea pe categorii de varstrã a punctelor de atractie pentru cetãtenii orasului (locuri de joacã, piste de skateboard, piste de biciclisti, jocuri de apã) in limita de 10% suprafatã construitã in spatiul verde prevãzutã de legea 24/2007; efectuarea unor lucrãri care sã imbunãtãteascã preluarea apelor de pe versantul vestic si dirijarea controlatã a acestora pentru a preveni aducerea de aluviuni si excesul de apã din Grãdina publicã; amenajarea unor zone active izolate de zonele in care se doreste liniste; amenajarea unui sistem de irigare prin aspersie a spatiului verde amenajat cu gazon si prin picurare la spatiile verzi amenajate cu flori; extinderea suprafetelor plantate cu flori perene (levanticã, ierburi perene decorative, stanjenei, crini etc); extinderea numãrului de marcaje pentru parcare care in prezent sunt insuficiente” se mai arata in document.

Prin urmare, este necesarã modernizarea Grãdinii Publice prin amenajarea unor zone active (piste de biciclisti, piste de skateboard, de role, diversificarea zonelor cu echipamente pentru fortã pe categorii de varstã) unde copiii sã-si consume energia intr-un mediu sãnãtos.Asteptãm cu deosebit interes propunerile cetãtenilor pe aceastã temã pe adresa de e-mail a Primãriei

 Barlad primar@primariabarlad.ro, dar si la Serviciul de Gospodãrie Comunalã (camera 4) zilnic, in intervalul orar 8:00-16:00, sau la numãrul de telefon 0235/411760” isi doreste edilul  Dumitru Boros. Initiative demne de lauda dar care ar fi trebuit sa se realizeze dupa ce celelalte probleme majore ale orasului erau finalizate sau cel putin erau in stadiul de proiect.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img