joi, 18 aprilie, 2024

Dezvaluire.Inca un ofiter acoperit a fost demascat

Distribuie:

Publicat:

Jurnalistu Sabin Orcan a prezentat  fragmente dintr-un interviu publicat in anul 1995 in ”Lumea libera romaneasca”, in care un fost agent al Directiei de Informatii Externe (D.I.E.) dezvaluie ca actualul sef al Autoritatii de Supraveghere Financiara, Misu Negritoiu, i-a fost coleg.

”Tot la I.C.E. ARPIMEX a lucrat (din 1986, daca nu ma insel), fiind coleg cu mine, Misu Negritoiu, si el ofiter acoperit, care avea sa conduca in Statele Unite sucursala ARPIMEX-ului, TOMIS”, declara la momentul respectiv Didi Secrieru, devenit om de afaceri dupa 1989.

Redam mai jos fragmentele din interviul publicat in “Lumea libera romaneasca”, in august 1995:

”Liviu Valenas: Care era obiectul de activitate al intreprinderii ARPIMEX?
Didi Secrieru: I.C.E. ARPIMEX se ocupa in special de exportul articolelor de pielarie si marochinarie si de importul materiilor prime necesare acestei industrii. Asta in mod oficial. In mod neoficial, se ocupa si de deturnarea banilor in asa numitele conturi ale lui Ceausescu. (…)

Liviu Valenas: De ce era atat de important pentru regimul comunist exportul de articole de pielarie si marochinarie?

Didi Secrieru: Era un sector pe de o parte profitabil pentru economia romaneasca, mai ales exportul de incaltaminte de la Oradea, la sectorul “strada”. Pe de alta parte, I.C.E. ARPIMEX era ideal pentru desfasurarea altor activitati, in beneficiul exclusiv al Directiei de Informatii Externe a Securitatii. In 1980 la I.C.E. ARPIMEX a fost numit un nou director general, al carui frate era director plin in D.I.E., sectiunea contraspionaj, cu grad de colonel. Mai tarziu ne-am dat seama ca si directorul nostru era ofiter D.I.E. acoperit, cu grad inalt! Tot la I.C.E. ARPIMEX a lucrat (din 1986, daca nu ma insel), fiind coleg cu mine, Misu Negritoiu, si el ofiter acoperit, care avea sa conduca in Statele Unite sucursala ARPIMEX-ului, TOMIS. Momentul 22 decembrie 1989 avea sa-l gaseasca in aceasta functie. Ulterior, a devenit ministru al Reformei in guvernul Vacaroiu.

Liviu Valenas: Domnule Secrieru, va propun sa abordam un alt subiect. Presa din Romania a publicat de mai multe ori, ca o caracteristica generala, ca “reformatorii din guvernul Vacaroiu apartin fostei D.I.E.”, in timp ce “conservatorii ar apartine fostului Comitet de Stat al Planificarii”. Ce parere aveti?

Didi Secrieru: “Reformatori”? “Conservatori”? Pot sa spun ca sunt niste prostii! Evident ca in guvernul Vacaroiu au fost si sunt cadre ale fostei D.I.E., asa cum sunt Misu Negritoiu, Mircea Cosea, Teodor Melescanu si altii. Pe de alta parte, este clar ca in guvernul Vacaroiu nu exista autentici reformatori, iar daca presa cauta sa-i identifice, atunci intreb si eu cum s-au manifestat acestia in directia economiei reale de piata?”

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img