joi, 28 martie, 2024

Dezvaluiri bomba facute de un fost sef al serviciului “Doi si-un sfert”. Cine ne mai asculta telefoanele acum

Distribuie:

Publicat:

Comisarul Remus Span, fostul sef al ”interceptarilor” la serviciul secret al Ministerului de Interne, face o dezvaluire bomba: Si serviciul ”Doi si-un sfert” ne asculta telefoanele, mai mult decat credem.

Mirajul interceptarilor de comunicatii telefonice si nu numai, aceasta este miza controlului politic asupra serviciului secret al Internelor. Legislatia este in continuare confuza si permite si altor institutii, nu doar SRI, sa detina aparatura de interceptare. Fostul „Doi si-un sfert” pare ca detine astfel de echipamente.

Fostul sef al „interceptarilor” de la acest serviciu, Remus Span, a povestit cum se interceptau telefoanele in perioada in care a condus Diviziunea Tehnica a actualei Directii Generale de Protectie Interna, potrivit Romania Libera.

Fosta unitate „Doi si-un sfert”, actuala Directie Generala de Protectie Interna (DGPI), a fost in tot timpul controlata de politicienii aflati la putere, dar blamata de cei din opozitie.

Temuta unitate codificata 0215 a fost infiintata in anul 1990, la initiativa lui Gelu Voican Voiculescu. Opt ani mai tarziu, a fost desfiintata printr-o hotarare a Consiliului Suprem de Aparare al Tarii. Atunci, activitatea serviciului secret al ministerului de Interne a fost catalogata drept o forma mascata de politie politica.

La scurt timp, insa, serviciul secret a fost reinfiintat. De-a lungul ultimilor 27 de ani, au existat acuzatii publice ca ofiterii „Doi si-un sfert” au ascultat ilegal telefoanele unor politicieni si ziaristi.

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat vinerea trecuta legea prin care se elimina din procedura de numire a sefului DIPI rolul premierului si avizul CSAT.

Potrivit Administratiei Prezidentiale, Klaus Iohannis a semnat “decretul privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 76/2016 privind infiintarea, organizarea si functionarea Directiei Generale de Protectie Interna a Ministerului Afacerilor Interne”.

Mai exact, daca inainte era nevoie ca seful DIPI sa fie numit de catre premier la propunerea ministrului de Interne, de acum ministrul are mana libera.

Astfel, rolul premierului a fost eliminat. Iar odata ce legea va fi publicata in Monitorul Oficial, va disparea si avizul CSAT din procedura de numire.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img