News Flash:

Dezvaluiri despre tezaurul romanesc: "Federatia Rusa a vrut sa-l restituie, statul roman a refuzat"

22 Iulie 2015
1516 Vizualizari | 0 Comentarii
Politicianul Gelu Voican Voiculescu a explicat de ce Romania nu a recuperat tezaurul de la Federatia Rusa. Acesta spune ca s-a creat o situatie paradoxala, in care rusii au fost de acord sa restituie Romaniei tezaurul, 93,4 tone de aur, insa statul roman a refuzat, in conditiile impuse de Federatie.

Povestea tezaurului romanesc de la Moscova incepe in 1916. In Primul Razboi Mondial, Romania a suferit infrangeri usturatoare in fata Puterilor Centrale, astfel ca acestea au ocupat, in 1916, o mare parte a Romaniei si amenintau sa domine intregul teritoriu tarii. In aceste conditii, guvernul s-a mutat la Iasi, ca si sediul Bancii Nationale, cu tot cu tezaur. In decembrie 1916, Romania a semnat un protocol cu Rusia Tarista, prin care trimitea tezaurul la Moscova, ca sa nu cada in mainile inamicilor. Documentele arata ca era vorba de o bogatie impresionanta: peste 93 de tone de aur, sub forma de monede si lingouri. Au mai fost trimise la Moscova tablouri, carti rare si alte bunuri de mare valoare, inclusiv bijuteriiile Reginei Maria. Doar ca Rusia Tarista a sucombat in fata bolsevicilor, care au confiscat aurul romanesc si nu l-au mai returnat niciodata.

Rusii au returnat, in schimb, in 1935 si in 1956, diverse valori, inclusiv closca cu puii de aur, 120 tablouri semnate de Nicolae Grigorescu si cateva bijuterii. De atunci, discutiile pentru recuperarea tezaurului s-au lovit de mari piedici. Nicolae Ceausescu s-a izbit de refuzul ferm al rusilor cand a incercat sa aduca in discutie problema aurului.

Dupa prabusirea comunismului, conditiile pareau favorabile pentru reluarea discutiilor. Rusii au ramas, insa, la fel de obtuzi atunci cand reprezentantii Romaniei aduceau vorba de tezaur. In 2012, Consiliul Europei a cerut Moscovei sa continue negocierile cu Bucurestiul pentru returnarea aurului.

"Romania a refuzat recuperarea tezaurului de la rusi"

Politicianul Gelu Voican Voiculescu considera ca, in prezent, recuperarea tezaurului este ingreunata de faptul ca Rusia este sub sanctiuni economice impuse de UE si nu numai. Acesta spune ca Romania a avut sansa de a recupera tezaurul de la Rusi, in mandatul lui Ion Iliescu si al lui Traian Basescu, insa statul roman a refuzat conditiile impuse de rusi.

"A existat in epoca aceea un refuz total (in mandatul lui Ion Iliescu si al lui Traian Basescu - n.r.), creandu-se o situatie paradoxala: Federatia Rusa voia sa restituie tezaurul, iar statul roman, nu. De ce? Statul roman conditiona ca restituirea sa se produca de la stat la stat, iar Federatia Rusa accepta rezolvarea situatiei numai pe cale privata, prevalandu-se de faptul ca tezaurul constituie proprietatea privata a BNR. Si atunci, partea rusa doreste sa rezolve problema pe cale privata, cedand tezaurul, 93,4 tone de aur, unei firme private romanesti, care la randul ei sa o cesioneze BNR. Ideea era ca toata aceasta tranzactie sa nu aiba aparenta unui act statal. Romania nu a acceptat formula privata", a explicat Gelu Voican Voiculescu.

Unde se afla tezaurul Romanei

In legatura cu soarta tezaurului romanesc, ajuns captiv la Moscova in urma acapararii puterii de catre bolsevici, au existat mai multe scenarii. Potrivit unor rusesti, se pare ca tezaurul a fost transportat la inceputul revolutiei bolsevice, in Siberia, pentru a fi in siguranta.

Bolsevicii il invinovatesc pe amiralul Colceag, comandantul armatei loiale tarului, ca a cheltuit din tezaurul Romaniei. Exista suspiciunii ca, de fapt, bolsevicii s-au folosit de aurul romanesc pentru a finanta gruparile ilegale de comunisti de pe teritoriul Romaniei.

Oficialii rusi declara ca nu mai stiu exact unde este aurul. Totusi, cele 12 monezi restituite in 1994 si inregistrate in 2008, arata ca Moscova cunoaste foarte bine locul sau de depozitare. Cele 12 monezi faceau parte din lazile cu valori ale primului transport din 1916. Conform declaratiilor BNR, locul depozitarii tezaurului Romaniei este chiar in Moscova.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2021 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1249 (s) | 34 queries | Mysql time :0.014941 (s)