News Flash:

DEZVALUIRI INCENDIARE! A participat la un jaf de milioane, iar acum este sef intr-o institutie publica

17 Iulie 2014
2517 Vizualizari | 0 Comentarii
Situatie incredibila la o institutie publica din Iasi, acolo unde membrul unei gasti care a inhatat aproape un milion de euro din banii publici a devenit sef! • In vreme ce era inspector al Casei de Asigurari de Sanatate, cabinetul medical fictiv al sotiei, aflat in podul unei case, a primit decontari de aproape un milion de euro fara sa ofere niciun serviciu medical vreunui pacient.Acuzat de prejudicierea statului roman si declarat incompatibil de catre Agentia Nationala de Integritate pentru conflict de interese, fostul inspector Lucian Nedelciuc a ajuns in pozitia de sef al Biroului Derulari Contracte in cadrul Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Iasi, birou la care este singurul angajat

Numai in Romania se poate intampla asa ceva! Cotidianul BUNA ZIUA IASI prezinta in randurile de mai jos o situatie incredibila dintr-o institutie publica. Membrul unei gasti care a inhatat aproape un milion de euro din banii publici a devenit sef. Si mai socant este faptul ca acesta va coordona biroul de achizitii si se va ocupa de derularea contractelor incheiate de aceasta institutie publica.

Fostul inspector principal al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, Lucian Nedelciuc, este personajul principal dintr-un mega-scandal in care cabinetul medical condus de sotia sa alaturi de doi medici arabi a primit decontari false de aproape un milion de eruo, bani proveniti din bugetul statului. Mariana Nedelciuc controla un cabinet medical fictiv aflat in podul unei case si nu a oferit vreodata servicii medicale unui pacient, insa printr-o increngatura de firme (Heba San, Moldsan Med, Clinic Family) la care erau asociati medicul nefrolog Marawan Arafat si Mohamed Madarati, a reusit sa incaseze de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate mai mult decat a reusit cel mai mare spital din Iasi. Abia dupa ani buni de decontari fictive, in urma unui control efectuat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, a fost realizat un raport al decontarilor suspecte si s-a cerut un control strict in anul 2011. Ancheta a continuat anevoios, dar Lucian Nedelciuc si sotia sa, de profesie designer, precum si ceilalti medici implicati sunt cercetati in continuare.

Lucrurile au ramas asa pana in primavara acestui an, atunci cand Lucian Nedelciuc, inspector principal la CJAS Iasi, care lucra in cadrul Serviciului Administrare Contributii si Creante, a fost declarat incompatibil de Agentia Nationala de Integritate pentru conflict de interese, adica pentru faptul ca firma sotiei sale incasa bani de la institutia publica la care acesta lucra. In mod normal, suma decontata se calculeaza in functie de documentele prezentate de medici si verificate de inspectori, insa firmele controlate de aceasta retea primeau orice suma era solicitata.

Numit sef al biroului unde este singurul angajat

Potrivit legii, daca s-a constatat conflictul de interese in cazul unei persoane, respectivul este decazut din dreptul de a mai exercita o functie publica pe o perioada de cel putin 3 ani de la data incetarii de drept a mandatului. Profitand de faptul ca procesul nu a primit o decizie definitiva si irevocabila, Lucian Nedelciuc si apropiatii sai, au pus la cale un plan absolut revoltator. La sfarsitul saptamanii trecute, Lucian Nedelciuc a fost numit sef al Biroului Derulari Contracte din cadrul Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Iasi, acolo unde are un departament numai al lui. Practic, Nedelciuc este singurul angajat al Biroului Derulari Contracte, nu are sef si nici subalterni, iar ca atare poate lua decizii de unul singur.

"A participat la un concurs pentru acest post. Este sef la Biroul de Derulari Contracte, nu are subalterni, este singurul care lucreaza acolo. Este de o saptamana aici, a fost angajat in urma acestui concurs pe care l-a castigat in functie de mai multe criterii si la care au fost trei participanti. Deocamdata este in perioada de probe. El urmareste derularea contractelor pe care le avem cu furnizorii, adica urmareste ca desfasurarea contractului sa fie respectata de toate partile, de exemplu supervizeaza daca transporturile de materiale sunt facute la timp, daca intervin probleme si asa mai departe", a spus Ovidiu Laicu, seful DRDP Iasi. Ce nu spune insa actualul director al DRDP este ca in organigrama aprobata de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania in data de 18 iunie 2013 (nemodificata pana in prezent) acest post de sef birou Derulari Contracte NU EXISTA! Altfel spus, a fost inventat un post platit cu aproximativ 3000 de lei lunar doar pentru a-i gasi un loc caldut lui Lucian Nedelciuc.

Se asteapta decizia judecatorilor

Fostul inspector principal din cadrul CJAS este un personaj foarte greu de gasit si la noul loc de munca. Reporterii cotidianului BUNA ZIUA IASI au incercat sa ia legatura cu Lucian Nedelciuc, insa telefonul acestuia era inchis. "V-as ajuta cu cea mai mare placere, dar acum sunt in concediu. Incercati la centrala si cereti la Biroul de Contracte", a spus Neculai Popovici, purtatorul de cuvant al DRDP Iasi. "La ora asta nu mai gasiti pe nimeni aici, programul normal este pana la ora 15.30", a fost raspunsul operatorului de centrala a DRDP.

Intrebat ce parere are ca o persoana implicata intr-un proces de delapidare cu prejudicierea statului sa fie angajat ca sef de birou in institutia pe care o conduce, Ovidiu Laicu a precizat ca si Nedelciuc are drepturile sale. "Nu mi se pare normal, dar nu vreau sa se intample sa ma dea in judecata pe motiv ca il dau afara pe nedrept. Au fost cazuri in care am fost atacati in instanta din astfel de motive pentru ca si salariatii au drepturile lor. Deocamdata nu exista o decizie definitiva si irevocabila, dar daca aceasta se va da si se dovedeste vinovatia, il dam afara in secunda doi", mai spune seful Directiei Judetene de Drumuri si Poduri Iasi.

Sursa: bzi.ro

mega-scandal lucian nedelciuc
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2023 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1009 (s) | 23 queries | Mysql time :0.037087 (s)