sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Diagnostic cancer – cum dai vestea celor dragi? Interviu cu un psiholog

Distribuie:

Publicat:

Una dintre etapele foarte greu de gestionat pentru un pacient cu cancer este anunțul pentru familie, prieteni despre diagnosticul de cancer

 

Să vorbești despre cancer este greu. Să ți se întâmple ție sau cuiva apropiat este năpăstuitor, cutremurător, dramatic, tragic. Și totuși, zi de zi, pe întreg globul pământesc zeci/sute de mii de oameni primesc acest diagnostic. Doar în 2018, au decedat din cauza cancerului 9,6 milioane de oameni conform OMS. Am stat de vorbă cu Cornelia Cîrlescu, psiholog, Institutul Oncologic București despre cum poate un pacient cu cancer da vestea despre diagnosticul său celor dragi, colegilor.

CSÎD: Cum definiți cancerul ca și psiholog?

Cornelia Cîrlescu: Cancerul este un fenomen complex, iar studiile din aria psihosomaticii recente privesc boala ca pe o manifestare a factorilor psihosociali și de mediu la nivel corporal. În timp ce progresele în chirurgie, radioterapie și farmacologie oferă persoanelor care suferă de cancer o speranță de viață mai mare, este extrem de important ca în tratamentul acestei boli să se integreze și partea ce ține de psihicul pacientului. Factorii de mediu joacă cu siguranță un rol din ce în ce mai mare în apariția cancerului, dar, în același timp, se vorbește din ce în ce mai tare despre emoțiile reprimate și despre conflictele interioare.

CONTINUAREA PE CSID.RO

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img