sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Diagnosticarea timpurie, solutia contra cancerului. Cand trebuie sa mergeti la medic

Distribuie:

Publicat:

Tratarea cancerului in faze avansate este ca o loterie, mai ales in Romania spitalelor cu investitii minime in tratamente revolutionare. Insa, descoperita in faza incipienta, boala poate fi invinsa. De aceea, chiar si cand credeti ca aveti un stil de viata sanatos, este vital sa faceti preventiv analize medicale, a declarat intr-un interviu pentru Digi24 profesorul doctor Bob Djavan. Periodic, urologul Bob Djavan, de la Rudolfinerhaus Foundation Hospital Austria, ofera consultatii si in Romania.

Bob Djavan, urolog Spitalul Rudolfinerhaus Viena: „Cancerul se instaleaza cu mult inainte de a ajunge la medic si de a fi diagnosticat. E o combinatie intre nutritie, pentru ca alimentatia este foarte importanta. Vorbiti cu un nutritionist, cu un doctor. Felul in care ne hranim reprezinta unul dintre motivele pentru care ajungem sa ne imbolnavim de cancer, nivelul de stres e un factor foarte important. Oamenii stresati au un sistem imunitar mai fragil si asta poate avea un rol in aparitia cancerului. La fel, genetica. Daca stiti ca aveti o predispozitie in familie, mergeti la medic pentru diagnosticare timpurie. Mergeti la medic, mergeti la analize. Cata vreme nu exista leacul perfect pentru cancer, diagnosticarea timpurie, in fazele incipiente, poate suna simplist, dar e cea mai eficienta metoda.”

Specialistii spun ca ar fi in jur de 200 tipuri de cancer. Unele dintre acestea sunt forme mai rare, altele sunt mai frecvente. Boala are 4 stadii. Cu cat este diagnosticata mai repede, cu atat mai bine:

Stadiul 1 – cancerul localizat, celulele se gasesc numai in locul in care s-au format.

Stadiul 2 – tumoarea este ceva mai mare decat in stadiul 1, exista unele indicii ca ganglionii din apropiere ar putea fi afectati – ceea ce inseamna ca celulele maligne au intrat in reteaua sanguina crescand risul de aparite si in alta zona.

Stadiul 3 – tumoarea este mai mare decat in Stadiul 2, celulele maligne au afectat cu siguranta ganglionii din vecinatate si probabil a inceput sa invadeze tesuturile din jur.

Stadiul 4 – cancer metastatic sau secundar, acesta s-a raspandit deja la alte organe decat cel in care s-a format, in aceasta etapa supravietuirea este limitata, tratamentul tintind mai mult calitatea vietii pacientului, decat vindecarea (care nu mai este posibila).

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img