joi, 28 martie, 2024

Dialogul diplomatic asupra acordului privind programul nuclear iranian a continuat la Viena

Distribuie:

Publicat:

Uniunea Europeană, China şi Rusia au continuat miercuri, la Viena, discuţiile pentru găsirea unui teren de înţelegere cu Iranul asupra programului său nuclear, în cadrul primei lor reuniuni după lansarea unei proceduri împotriva Teheranului, acuzat că a încălcat acordul din 2015, informează AFP.

"Au fost exprimate îngrijorări serioase cu privire la punerea în aplicare a angajamentelor nucleare ale Iranului", a indicat preşedinţia reuniunii într-un comunicat emis la finalul discuţiilor.

Reuniunea a fost prezidată de Helga Schmid, specialistă în acest dosar pe lângă Înaltul Reprezentant al UE Josep Borrell. În afară de Iran, la ea au participat reprezentanţi ai Chinei, Rusiei, Regatului Unit, Franţei şi Germaniei.

"Participanţii au recunoscut de asemenea că reinstituirea de sancţiuni din partea SUA nu a permis Iranului să tragă pe deplin avantaje din ridicarea sancţiunilor. Toţi participanţii au reafirmat importanţa menţinerii acordului, amintind că acesta este un element-cheie al arhitecturii mondiale de neproliferare nucleară", se arată în comunicat.

Reuniunea a avut loc în cadrul comisiei mixte, instanţa de discuţie prevăzută de acordul asupra programului nuclear iranian. Părţile au încercat să identifice un proiect de soluţie, înainte de a decide supunerea sa spre aprobare miniştrilor de externe.

"Rămânem deschişi oricărei iniţiative care i-ar putea garanta Iranului efectele acordului", a declarat ministrul-adjunct al afacerilor externe al Iranului, Abbas Araqchi, la finalul reuniunii, care s-a desfăşurat la un hotel. "Suntem în totalitate pregătiţi să revenim, în schimb, asupra deciziilor pe care le-am luat până acum, împotriva respectării depline a angajamentelor de către alte părţi", a adăugat el.

Absenţa unei concilieri ar putea duce la restabilirea de către Consiliul de Securitate al ONU a tuturor sancţiunilor care au fost ridicate în cadrul acordului de la Viena, însă europenii asigură că nu acesta este obiectivul lor.

"Încercăm să punem în aplicare un mecanism progresiv bazat pe reciprocitate pentru ca Iranul să tragă beneficii legitime din acord şi ca alte părţi să înceapă să respecte pe deplin acordul", a spus ambasadorul chinez pe lângă organizaţiile internaţionale de la Viena, Wang Qun. "Toţi participanţii sunt lansaţi aici într-o cursă contra cronometru pentru a găsi o soluţie specifică pentru salvarea JCPOA" (acronimul în engleză pentru Planul de acţiune global comun, care desemnează acordul), a adăugat el.

Acordul istoric de la Viena este ameninţat după ce SUA l-au denunţat unilateral în 2018. Teheranul, asfixiat de sancţiuni, a ripostat renunţând, din mai 2019, la mai multe angajamente.

Europenii consideră că încălcările decise de autorităţile iraniene nu sunt, cu toate acestea, în totalitate ireversibile. Deocamdată, Iranul a declarat că va continua cooperarea cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), ceea ce le permite inspectorilor să aibă acces la instalaţiile declarate.

Negocierile "nu au o dată-limită" şi "sunt încă departe de un rezultat", nefiind fixat un calendar, a declarat un diplomat pentru AFP.

La mijlocul lui februarie, Iranul s-a declarat dispus să anuleze toate sau o parte dintre măsurile luate, cu condiţia ca Europa să-i asigure avantaje economice "semnificative".

În ianuarie 2019, un mecanism de troc numit Instex a fost creat de europeni pentru a ocoli sancţiunile americane impuse Iranului, evitând utilizarea dolarului. Instex trebuie să funcţioneze ca un vehicul de compensare care i-ar permite Iranului să continue să vândă petrol şi să importe în schimb alte produse. Până acum, acest sistem nu a permis nicio tranzacţie.

Iranul cere în special achiziţii de petrol pentru a putea limita impactul economic al sancţiunilor americane. În schimb, Teheranul ar putea "cel puţin să-şi îngheţe stocurile de uraniu", potrivit diplomatului.

Teheranul produce în prezent uraniu îmbogăţit la un nivel superior pragului de 3,67% fixat de acord şi nu mai respectă limita de 300 de kilograme impusă stocurilor sale de uraniu îmbogăţit.

În următoarele zile, AIEA ar trebui să dea publicităţii rezultatele ultimelor sale inspecţii asupra capacităţilor tehnice ale Iranului şi stocului de uraniu îmbogăţit.

Acordul din 2015 îi oferea Iranului anularea unei părţi din sancţiunile internaţionale în schimbul unor garanţii menite să ateste natura exclusiv civilă şi paşnică a programului său nuclear

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img