News Flash:

DICTATURA! Senatorii au ADOPTAT TACIT legea ce trimite la inchisoare jurnalistii care scriu despre marii corupti

30 Septembrie 2014
1293 Vizualizari | 0 Comentarii
Dupa ce senatorii si-au luat concediu pana la alegerile prezidentiale, desi ar fi trebuit sa ia o decizie in cazul alesilor cercetati de DNA in dosarul Microsoft, acestia au votat tacit un amendament, care ar putea avea ca efect condamnarea jurnalistilor care scriu despre marii corupti ai Romaniei. Amendamentul a fost propus de senatorul PSD Serban Nicolae si prevede ca orice cetatean care dezvaluie informatii din dosarele penale poate fi pedepsit cu pana la trei ani de inchisoare. Nicolae a depus o modificare a Codului Penal prin care sustine ca dezvaluirea de informatii nepublice din dosarele penale sa fie incriminata. Explicatia senatorului a fost ca modificarea are rolul de a clarifica prevederile Codului Penal. De precizat ca Serban Nicolae a fost avocatul fostului senator Catalin Voicu, condamnat definitiv la sapte ani de inchisoare pentru coruptie. Procedural, adoptarea tacita inseamna ca amendamentul este considerat insusit si adoptat fara a fi supus la vot, iar propunerea va deveni lege numai dupa ce este aprobata de Camera Deputatilor, forul decizional.

Chiar si in forma actuala, articolul a ridicat o serie de probleme, in special in relatia dintre presa si magistrati, pentru ca o interpretare excesiva a acestui text poate duce la secretizarea dosarelor penale. Senatorul PSD a mers insa mai departe si a propus pedeapsa cu inchisoarea pentru toti cetatenii care dezvaluie "informatii care, potrivit legii, nu au caracter public, dintr-o cauza penala aflata in curs de cercetare". Sanctiunea fiind de la sase luni la trei ani de inchisoare, aceasta noua infractiune ar urma sa fie introdusa in legea penala la aliniatul 3 al articolului 277.

Forma actuala din Noul Cod Penal, in vigoare, stipuleaza ca "Dezvaluirea, fara drept, de informatii dintr-o cauza penala, de catre un martor, expert sau interpret, atunci cand aceasta interdictie este impusa de legea de procedura penala, se pedepseste cu inchisoare de la o luna la un an sau cu amenda". Forma propusa de senatorul Serban Nicolae arata ca "Dezvaluirea de informatii care, potrivit legii, nu au caracter public, dintr-o cauza penala aflata in curs de cercetare, se pedepseste cu inchisoare de la sase luni la trei ani. Daca fapta este savarsita de un judecator sau de un reprezentant al organului de urmarire penala, pedeapsa este inchisoarea de la 2 la 5 ani". Diferenta dintre cele doua texte este esentiala. In textul in vigoare, subiectul acestei infractiuni este bine definit. Cu alte cuvinte, poate fi sanctionat pentru dezvaluirea de informatii nepublice doar martorul, expertul sau interpretul, alte categorii de persoane fiind excluse. In varianta propusa de Serban Nicolae, subiectul infractiunii poate fi oricare dintre cetatenii Romaniei. Expertii, judecatorii, procurorii si juristi consultati de gandul au explicat ca, in forma propusa de senatorul PSD, acesta infractiune se aplica tuturor.

Avand in vedere ca acest articol este propus pentru modificare in Codul Penal, infractiunea poate avea efect in activitatea presei. In general, informatiile din dosarele penale de coruptie sunt publicate de catre mass-media. Infractiunea propusa de senatorul Serban Nicolae ar putea fi aplicata tocmai in cazul junalistilor care scriu despre dosarele de coruptie. De exemplu, un jurnalist care publica stenograme din dosarul unui senator anchetat pentru trafic de influenta la un judecator de la Curtea Suprema si care a fost arestat preventiv poate fi anchetat pentru ca a publicat informatii din ancheta penala.

Articolul senatorului Serban nici macar nu vorbeste despre documente din ancheta penala, ci despre informatii, adica o definitie mult mai larga. Potrivit acestui articol, chiar si informatiile pe surse, cum ar fi ca un deputat sau un ministru este cercetat de DNA, publicate de presa, pot fi considerate drept informatii nepublice, iar cel care le-a dezvaluit poate fi anchetat penal si sanctionat. Proiectul va ajunge lege dupa ce va trece si prin Camera Deputatilor, care va aviza prin Comisia Juridica si apoi va vota in plen propunerea senatorului PSD, potrivit gandul.info.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

Sponsorizat
Sponsorizat
Sponsorizat
Sponsorizat
Adauga anunt gratuit

© 2021 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1380 (s) | 23 queries | Mysql time :0.012659 (s)