joi, 18 aprilie, 2024

Dieta care tine depresia departe de tine

Distribuie:

Publicat:

Dieta mediteraneeana poate fi de ajutor  persoanelor care sufera de depresie severa, conform unui studiu efectuat recent de o echipa de oameni de stiinta din Australia.

Cercetatorii de la Universitatea Deakin din Melbourne au descoperit ca ajuta persoanele care sufera de tulburari mentale. Oamenii de stiinta au studiat efectele acestui tip de alimentatie asupra unui grup format din pacienti diagnosticati cu tulburari depresive majore. Ei au mancat  timp de 12 saptamani cu precadere proteine, fructe, legume proaspete, verdeturile, ulei de masline si nuci, iar oamenii de stiinta au observat ca o treime dintre participanti au declarat ca au observat o imbunatatire semnificativa a starii de spirit si a simptomelor resimtite. Potrivit directoarei Centrului pentru Alimentatie si Dispozitie din cadrul universitatii amintite, dieta mediteraneana a fost asociata anterior cu rezultate pozitive asupra sanatatii cardiovasculare, cu reducerea riscului de diabet si cresterea longevitatii.

„Cunosteam deja ca dieta are un impact foarte puternic asupra aspectelor biologice ale organismului nostru care influenteaza riscurile de depresie“, a declarat marti Felice Jacka. citata de Agerpres. Sistemul imunitar, plasticitatea creierului si microbiomul intestinal par sa aiba un rol central nu numai pentru sanatatea noastra fizica, ci si pentru cea mentala. Iar alimentatia, desigur, este factorul principal care influenteaza microbiomul intestinal, a mai explicat ea. Bazele acestei diete au fost puse in anul 1970, de catre medicul Ancel Keys, de la Scoala de Sanatate Publica a Universitatii din Minnesota, SUA, dupa ce a studiat rolul pe care alimentatia il are asupra bolilor cardiovasculare, in sapte state: Finlanda, Grecia, Italia, Japonia, Olanda, Statele Unite ale Americii si Iugoslavia. El a descoperit ca persoanele care locuiau in tarile mediteraneene si  in Japonia aveau cea mai mai mica rata de mortalitate din cauza bolilor inimii.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img