vineri, 29 martie, 2024

Dieta indicata in cazul fibromului uterin

Distribuie:

Publicat:

Fibroamele sunt aglomerari de tesut care formeaza o masa dura ce se poate dezvolta atat in peretele uterin, cat si la suprafata acestuia. Fibroamele sunt afectiuni benigne, dar atunci cand sunt de dimensiuni mari determina dureri foarte mari la nivelul pelvisului, la la nivelul spatelui, cicluri abundente si mai dese decat normalul. Aceasta pentru ca aceste tumori benigne maresc suprafata mucoasei uterine. Fibroamele uterine se numara printre cauzele de infertilitate feminina. Cauza pentru care apar aceste fibroame nu este cunoscuta, dar se stie ca excesul de strogen le mareste. Astfel, femeile supraponderale au un risc mai mare de a face fibroame uterine intrucat celulele adipoase produc  estrogen. 

Din acest motiv este indicata o dieta de echilibrare hormonala, potrivit dr. Marilyn Glenville, specialista britanica in nutritie, membra a Societatii Regale de Medicina. Astfel, cafeina si grasimile nesanatoase sunt de evitat. Produsele care contin cafeina maresc fluxul menstrual si pot inrautati simptomele bolii. Grasimile saturate care se gasesc in princial in produsele de origine animala – produse lactate si carne – blocheaza abilitatea organismului de a absorbi grasimile esentiale de care are nevoie organismul pentru a combate fibroamele si de asemenea, mareste nivelul de estrogen din sange. Femeile care cnsuma mai multa carne au un risc mai mare de a dezvolta fibroame, fata de cele care consuma mai multe legume proaspete.

A doua recomandare este aceea de a mari aportul de fibre in dieta. Alimentatia bogata in fibre ajuta la eliminarea estrogenului nedorit din organism, prin scaune. Ceralele integrale precum orezul brun, secara si ovazul, fructele si legumele proaspete sunt surse de fibre. Totodata, ficatul trebuie protejat prin elimarea alcoolului, a tutunului si a medicamentelor – de exemplu paracetamolul si ibuprofenul. Avem nevoie ca ficatul sa elimine eficient estrogenul imbatranit. Pe cat posibil, experta in sanatate recomanda cumpararea de produse organice. Aceasta sustine ca pesticidele din produsele neorganice pot contine xenoestrogeni care pot stimula cresterea fibroamelor. Aceasta adauga ca studiile facute arata ca fibroamele contin cantitati mari din pesticidul DDT, mai mult decat orice alt tesut din uter. D.G.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img