sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Dieta ketogenica pentru anul 2015

Distribuie:

Publicat:

Dieta ketogenica este o dieta speciala cu multe grasimi, putini carbohidrati ce ajuta in lupta cu kilogramele. Este realizata de un fizician si cu grija a fost monitorizata de un nutritionist. Este mai stricta decat dieta Atkins, deoarece trebuie atent masurate caloriile, fluidele si proteinele.

Numele de dieta ketogenica vine de la faptul ca produce cetone in corp, acestea formandu-se in momentul in care corpul foloseste grasimea ca sursa de energie. In mod normal, organismul foloseste carbohidratii drept combustibil, dar datorita acestei diete slaba in carbohidrati, grasimile devin, in scurt timp, combustibil principal.

Rezultate dieta ketogenica

Doctorii, de obicei, recomanda aceasta dieta copiilor ale caror organisme nu au raspuns la o multitudine de interventii chirurgicale sau tratamente medicale. In particular, este recomandata copiilor cu sindromul Lennox-Gastaut.

Dieta nu este in mod deosebit recomandata adultilor, in mare parte din cauza mancarurilor interzise ce o fac greu de urmat. Cu toate acestea, insa, s-au facut studii care au aratat ca dieta in cazul adultilor da aceleasi rezultate ca si in cazul copiilor cu afectiuni.

Ce trebuie sa mananci cand urmezi dieta ketogenica?

Alimente permise: grasimi (alune de padure, migdale si alte seminte crude, uleiuri vegetale, smantana, maduva, creier, ficat), proteine (carne de vita, porc, peste, branzeturi, oua), fibre si carbohidrati (salata, spanac, broccoli, ceapa, usturoi, fasole verde, castraveti, in cantitati foarte limitate) ; toate acestea trebuind cantarite inainte de consum.

Meniuri pentru dieta ketogenica

Este foarte important sa nu trisezi si sa cunosti foarte bine alimentele cu care sa jonglezi pentru a face farfurii elaborate. Din acest motiv, exemplele de mese pot contine: carne sau peste la cuptor cu un sos usor, facut in casa, din smantana si broccoli; muschi de porc sau vita, fara pic de grasime, pe gratar sau la guptor cu sos din unt si fasole verde (sau mazare) ; ficat de pui la cuptor cu sos slab din smantana si rosii (puteti adauga si o salata verde alaturi) ; omleta cu cascaval sau ochiuri cu spanac, pentru micul dejun; ton/ somon/ sardine, chiar uneori si conserve cu putin ulei de masline sau orice alt fel de ulei slab, cu salata verde.

Exemplu meniu de o zi pentru dieta ketogenica

Este nevoie ca fiecare masa sa contina atat proteine, cat si grasimi. Ideal este ca acea cantitate de grasimi sa fie egala cu cea de proteine, din aceasta cauza sunteti nevoiti sa cantariti efectiv tot ce consumati.

Micul dejun: omleta din doua oua cu spanac si caju.
Pranz: Peste la cuptor, in folie, alaturi de o salata verde cu avocado si rosii.
Cina: O salata bogata in cruditati, cu seminte de in si cascaval sau o branza slaba.

Contraindicatii

Persoana care decide sa urmeze aceasta dieta se va simti moale, lenes in primele zile ale acesteia. Asigurati-va ca va mentineti organismul hidratat. Alte efecte secundare ar putea fi: aparitia pietrelor la rinichi, nivelul colesterolului ridicat, deshidratare, constipatie sau fracturi ale oaselor.

sursa: ziare.com

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img