miercuri, 24 aprilie, 2024

DIICOT:” Operatiune- monstru”

Distribuie:

Publicat:

In perioada 14  – 18 noiembrie 2016, procurorii DIICOT  – Structura Centrala  impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul  Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate au participat la cea de-a doua operatiune European Money Mule Action.

Operatiunea a fost desfasurata la nivel european si priveste activitatea de spalare a banilor proveniti din savarsirea unor infractiuni informatice, prin intermediul carausilor de bani (money mules).

La aceasta operatiune au participat autoritatile judiciare din Bulgaria, Croatia, Franta, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Moldova, Olanda, Polonia, Portugalia, Romania, Spania, Marea Britanie, Ucraina si Statele Unite ale Americii, activitatea beneficiind si de suport de specialitate din partea EUROJUST si EUROPOL – European Cybercrime Centre.

Activitatile desfasurate in tarile participante au avut ca rezultate 178 de persoane arestate, 580 de carausi de bani identificati, 380 de persoane banuite identificate, in cadrul unor dosare penale cu un prejudiciu total de 23 de milioane de euro.

In Romania, au fost efectuate activitati specifice in cadrul unui dosar penal in care au fost identificati 34 de carausi de bani.

Astfel, in cadrul acestui dosar penal, au fost efectuate 19 perchezitii domiciliare, au fost audiate  49 de persoane, dintre  care 8 persoane au fost arestate preventiv si alte 6 plasate sub control judiciar.

Informatii de background:

“European Money Mule Action – (EMMA)” este un proiect operational pilot, creat cu scopul de a combate spalarea banilor proveniti din fraudele online, precum si din fraudele cu mijloace de plata electronica.

A doua operatiune European Money Mule Action este continuarea proiectului european care se desfasoara sub umbrela EMPACT – Cybercrime Payment Fraud Operational  Action Plan (European Multidisciplinary Platform Against Criminal Threats), Romania avand la nivel europen rol de coordonare a acestui proiect.

In urma analizelor efectuate la nivel european a reiesit faptul ca 95% din tranzactiile financiare in care sunt implicati carausi de bani sunt legate de criminalitate informatica.

Carausul de bani (Money Mule) este o persoana  care a fost recrutata de catre organizatii criminale ca intermediar pentru spalarea banilor. Dupa primirea in conturile lor a sumelor de bani obtinute in mod ilegal, acesti carausi sunt instruiti sa transfere banii in alt cont bancar. Aceste scheme de spalare a banilor sunt deseori disimulate ca oportunitati de locuri de munca legale. Carausii de bani joaca un rol important in activitatea de spalare a banilor facilitand astfel accesul organizatiilor criminale la bunurile si fondurile obtinute in mod fraudulos.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img