News Flash:

Din categoria "obiceiuri de iarna" din Vaslui, va prezentam: ''Valaretul'

15 Decembrie 2015
4098 Vizualizari | 2 Comentarii
Se apropie perioada sarbatorilor de iarna, iar in judetul Vaslui, obiceiurile sunt de o larga varietate. In toate zonele, mai ales in cele rurale, se interpreteaza teatrul popular in diverse variante, plugusoare si colinde.

Cele mai deosebite si ineditedl sunt jocurile de masti, care, potrivit specialistilor in domeniu, reprezinta rituarurile practicate de catre dacii liberi sau chiar obiceiuri practicate in Neolitic. Caracteristic judetului Vaslui este ''Valaretul" care reuneste jocurile de masti dintr-un sat si este organizat ca o suita populara, numita de profesorul Vasile Adascalitei ''un alai al alailor''.

Daca in mediu urban, datinile sarbatorilor de iarna s-au simplificat, in mediu rural, lucrurile nu stau chiar asa, ba mai mult, la o privire simpla,  in judetul Vaslui, arata ca 'Valaretul', obicei specific zonei, nu este nici pe departe pe cale de disparitie. Tinerii asteapta cu nerabdare venirea sarbatorilor de iarna, isi rostuiesc costumele si isi invata destoinic rolurile, pentru a duce mai departe, an de an, traditia mostenita din strabuni.

Potrivit unui studiu privind 'Valaretul', realizat de profesorul Dan Ravaru, mosnegii sunt intotdeauna in numar mai mare de patru. Sunt incinsi cu curmeie, isi atarna de acestea talangi si basici de porc umflate. Rolul babelor este interpretat de barbati travestiti cu fuste lungi foarte vechi, incinsi cu curmeie, cu broboade negre, la care se adauga masca fetei cu nasul coroiat si foarte mare, ciucuri, dinti exagerat de mari, poarta in maini papusi, au cocoasa in spinare, sunt incaltati cu opinci. Ursul are capul din lemn imbracat in blana, dinti din tabla alba, limba vopsita rosu. Caii se pot face mai multi sau unul singur. Capul se face dintr-un lemn cu format natural adecvat ales din padure, imbracat in piele vopsita. Corpul este format dintr-o covata groasa, strapunsa la mijloc si legata de umeri cu curele. Impresia de natural este accentuata de coama si coada facute din par de cal. Imbracamintea calului este confectionata din sac pe care se coase hartie taiata in colturi, tot din hartie se face un simulacru de sea. Calaretul este in costum popular, cu caciula neagra ornamentata cu margele, panglici, oglinzi. Dracii au o costumatie deosebit de originala. Sunt acoperiti in intregime cu blanuri negre stranse pe corp, chingi diagonale din lanturi de care sunt agatati multi clopotei, poarta sabii si pusti din lemn. Negustorii, spre deosebire de ceilalti membri ai "Valaretului", poarta imbracaminte si accesorii evident orasenesti: haine noi si subtiri, scurte de doc cu gulere de vulpe, cizme, genti si bastoane. Mastile lor sunt textile de diverse culori. Caldararii imita imbracamintea fostilor romi nomazi, au ciocane de lemn si bidinele cu care simuleaza spoitul. Sub influenta spectacolelor de circ in "Valaretul" contemporan s-au inclus si augustii, costumati in albastru si rosu violent.

Comorasul este imbracat in uniforma militara cu chipiu tip Cuza. El are conducerea intregului valaret, aduna si administreaza darurile banesti, rezolva posibilele conflicte dintre membrii valaretului sau dintre acestia si sat. Anul Nou este imbracat in "costum national" cu un coif de hartie scris. Este ales pentru interpretarea acestui rol cel mai frumos dintre flacai. Anul Vechi are o costumatie vetusta, un cojoc ponosit si o ghioaga. Arnautii au si ei "costume nationale", plete lungi din par de cal, caciuli negre impodobite cu hurmuz, margele si oglinzi intr-un desen care sugereaza imaginea unor flori, panglici multicolore. Pentru rolurile de arnauti se aleg tinerii cei mai inalti si frumosi. Cealalta categorie, a "uratilor", cuprinde caprele, mosnegii, babele, ursul, ursarul, caii, dracii sau vracii, harapii, negustorii, caldararii. Caprele mai multe la numar au capul in varful unui bat, cu partea inferioara mobila si manevrata cu o sfoara.potrivit agerpres

'La Voinesti, bunaoara, timpul de desfasurare al 'Valaretului' este strict Ajunul Anului Nou si prima zi a noului an, acompaniamentul muzical realizandu-se prin fanfara. In urma cu 20-30 de ani se faceau in sat doua cete corespunzatoare impartirii in clacasi si razesi. Cele doua cete faceau pregatirile in mare secret, fiecare ascundea fata de cealalta elemente surpriza in costumatie si cine anume interpreteaza un rol sau altul. Acum se face o singura ceata, secretul pastrandu-se inca in ceea ce priveste interpretii rolurilor. Repetitiile incep cu trei, patru saptamani inainte, se fac la o singura casa, fetele ajuta la confectionarea mastilor, personajele valaretului se impart in "frumosi" si "urati". Din prima categorie fac parte Comorasul, Anul Nou, Anul Vechi, Arnautii', a declarat etnograful Dan Ravaru.

“Ca o expresie a functionalitatii sale sociale, ceata merge de la casa la casa, prin tot satul. Erau ocoliti numai cei care trecusera de curand prin necazuri deosebite, care nu le permiteau pentru moment sa participe la bucuria colectiva. Ajuns la poarta, comorasul il intreaba pe gospodar daca primeste Valaretul. Raspunsul, in general afirmativ, este urmat de apelul fluierelor”, adauga Dan Ravaru.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2021 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0832 (s) | 34 queries | Mysql time :0.034623 (s)