vineri, 19 aprilie, 2024

Din tainele Manastirii Voronet. Lucruri mai putin stiute despre «Capela Sixtina» a Estului

Distribuie:

Publicat:

Supranumita "Capela Sixtina a Estului" pentru fresca "Judecatii de Apoi" care a fost pictata cu celebrul pigment "Albastru de Voronet", in mai bine de jumatate de mileniu de existenta biserica Manastirii Voronet a avut parte de o istorie zbuciumata.

Pictura interioara a bisericii dateaza in cea mai mare parte din timpul lui Stefan cel Mare, anul 1496. In scenele din altar si din naos artistul a urmarit sa redea indeosebi sensul teologal al imaginilor, realizand un ansamblu solemn, dar cu vadit caracter de monumentalitate. Printre aceste picturi de interior atrag atentia mai ales: Cina cea de Taina, Impartasirea Apostolilor, Spalarea picioarelor (in altar), Ciclul patimilor si tabloul votiv al domnitorului Stefan cel Mare (in naos).

Pictura exterioara a Voronetului, datand din timpul domniei lui Petru Rares, este realizata la un inalt nivel artistic, fiind socotita drept cel mai reusit ansamblu al artei feudale moldovenesti. Figurile biblice din aceste fresce exterioare sunt apropiate de viata, insufletite, firesti. Frescele se disting prin coloritul lor viu, apropiat de cel al naturii inconjuratoare si in care predomina verdele si albastrul, prin compozitia larg desfasurata a diferitelor scene. Fatada de vest, cu impresionanta scena a Judecatii de Apoi, este alcatuita compozitional pe patru registre. In partea superioara se afla Dumnezeu Tatal, registrul al doilea cuprinde scena Deisis, incadrata de apostoli asezati pe scaune. De la picioarele Mantuitorului porneste un rau de foc in care pacatosii isi afla chinurile. Cel de-al treilea registru este Etimasia Sfantului Duh, simbolizat in forma unui porumbel, Sfanta Evanghelie si Protoparintii neamului romanesc – avand spre nord un grup de credinciosi calauziti de Sfantul Apostol Pavel, iar spre sud grupurile de necredinciosi care primesc dojana lui Moise. In registrul al patrulea, la mijloc, apare cumpana care cantareste faptele bune si pe cele rele, lupta dintre ingeri si demoni pentru suflete; in zona de nord Raiul, iar in cea de sud Iadul.

Va prezentam in continuare zece lucruri mai putin cunoscute despre Manastirea Voronet:

1. Biserica Manastirii Voronet a fost ridicata in anul 1488 in numai 3 luni si 3 saptamani, ceea ce constituie un record pentru acea vreme.

2. Pictura interioara a bisericii dateaza, in cea mai mare parte, inca de pe vremea lui Stefan cel Mare, fiind realizata in 1496, iar pictura exterioara a fost realizata in perioada lui Petru Rares.

3. Biserica Manastirii Voronet este supranumita "Capela Sixtina a Estului" datorita frescei de pe fatada de vest care ilustreaza "Judecata de Apoi".

4. La Manastirea Voronet si-a petrecut Daniil Sihastrul ultimii 26 de ani din viata. Pustnicul a murit in 1496 si a fost ingropat in biserica Manastirii Voronet. A fost canonizat in 1992 si a devenit Sfantul Cuvios Daniil Sihastrul.

5. Caracteristic Voronetului nu este doar natura pigmentului albastru, asa-numitul :Albastru de Voronet", ci mai ales rezistenta acestuia in conditii climatice foarte aspre, fapt care se datoreaza originalitatii tehnicii de lucru aplicate de catre pictorii moldoveni.

6. Cu exceptia pigmentului negru, obtinut din carbune de lemn, toti ceilalti pigmenti folositi in pictura (interioara si exterioara) sunt substante minerale, naturale sau de sinteza: argile colorate cu oxid de fier hidratat (ocru), sau oxid de fier anhidru (ocru rosu), hidrosilicat de Fe, Al, Mg si K (verde de pamant), oxid rosu de plumb (miniu), minerale de cupru (azurit si malachit), sulfura de mercur (rosu cinabru), silicati (albastru smalt), carbonat de calciu (alb de var).

7. Suprinzator, pictura include si cele 12 semne zodiacale, in imediata apropiere a Mantuitorului.

8. Desfiintata in 1785, de ocupantii austrieci, Manastirea Voronet isi reaia activitatea abia in 1991.

9. Biserica Manastirii Voronet a fost declarata monument istoric in urma cu 97 de ani, in 1918.

10. A fost inclusa in 1993 in patrimoniul cultural mondial UNESCO.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img