marți, 23 aprilie, 2024

Diploma cu care falsul medic a operat in Romania. Angajatei DSP i-a fost mila de el

Distribuie:

Publicat:

Matteo Politi, italianul acuzat ca s-a dat drept medic estetician si a operat mai multe femei in Romania, a fost prins si va fi audiat.

Suspectul a incercat sa fuga din tara, cu un tren interRegio, dar a fost descoperit de politistii de frontiera cand a prezentat actul de identitate la vama Curtici.

Pe numele lui, exista o plangere pentru inselaciune, insa anchetatorii ii vor analiza intreaga activitate din tara noastra. Italianul obtinuse o parafa medicala de la Directia de Sanatate Publica si a colaborat cu diverse clinici private, unde a efectuat mai multe interventii chirurgicale. O pacienta il acuza ca i-a mutilat sanii dupa o operatie de marire.

Falsul chirurg estician Matteo Politi, cu numele de scena Matthew Mode, mai avea cativa kilometri pana sa iasa din tara. Isi luase bilet de tren din Capitala spre Budapesta, insa politistii l-au prins dimineata la punctul de frontiera din judetul Arad. Cetateanul de 38 de ani s-a legitimat cu un pasaport italian.

Cazul a pus pe jar autoritatile. Pe langa ancheta oficiala, Ministerul Sanatatii face propriile verificari.

Sorina Pintea, Ministrul Sanatatii: ”Colegiul Medicilor nu a eliberat avizul de libera practica, Ministerul Sanatatii nu a dat recunoasterea oficiala a diplomei, exista o parafa data de DSP, intocmita de un functionar in baza unor documente ilegale sau in lipsa lor, dar care nu putea fi utilizata fara celelalte doua. Trebuie sa verificam ce se intampla in toate institutiile sanitare publice sau de stat. Nu se stie cati pacienti au fost operati.”

Un nou detaliu a fost scos la iveala de jurnalistii de la Libertatea: diploma care ar atesta ca italianul ar fi terminat o facultate de medicina. Avocatul a prezentat un act in limba sarba, conform caruia in 2007 Matteo Politi s-a inscris la Universitatea de Medicina din Pristina, pe care ar fi absolvit-o in 2013 cu nota 8, cu ″inalta distinctie doctor in medicina″⁣.

Doar ca in antetul actului scrie Republica Serbia, iar orasul Pristina se afla in Republica Kosovo, stat independent din 2008.

Intrebata fiind cum de a eliberat parafa cetateanului italian fara ca acesta sa aiba toate actele necesare, angajata Directiei de Sanatate Publica a spus ca i-a fost mila de el. Intre timp femeia a fost mutata disciplinar in alt departament si cel mai probabil cazul ei va ajunge si pe masa procurorilor. O pot cerceta pentru fals in acte.

In acelasi timp la cele 4 clinici cu care colabora asa-zisul doctor va fi trimis si corpul de control al Ministerului Sanatatii.

Orice strain medic care vine sa lucreze in Romania atat in mediu privat, cat si la stat trebuie sa aiba diploma echivalata de Ministerul Sanatatii si certificatul de libera practica emis de Colegiul Medicilor. Acte pe care Metteo Politi nu le avea.

Sorina Pintea, Ministrul Sanatatii: “Angajatorul pentru ca are obligatia sa verifice toate documentele si el avea unul singur. Daca unii  l-au lasat sa fie pe cont propriu, problema lor. Trebuie sa verificam ce se intampla in toate institutiile sanitare publice sau de stat. Verificam si dosarele medicilor din afara care au venit sa lucreze in Romania, avem o mie de dosare pe 2018′.′

Totodata Sorina Pintea a cerut sa fie verificate toate dosarele doctorilor straini care lucreaza in Romania, indiferent ca practica medicina in spitale private sau de stat.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img