joi, 28 martie, 2024

Director Coface Romania: ‘Romania produce deficit bugetar, dar nu realizeaza investitii, iar in prezent nici nu mai exista premise pentru investitii’

Distribuie:

Publicat:

Modificările fiscale intrate în vigoare la începutul acestui an, în special taxarea excesivă a activelor bancare, vor complica accesul la finanţare iar continuarea decelerării consumului va diminua veniturile companiilor, consideră Iancu Guda, director Coface România, potrivit agerpres.ro.

 

"Modificările fiscale intrate în vigoare la începutul acestui an, în special taxarea excesivă a activelor bancare la cel mai ridicat nivel din lume, vor complica accesul la finanţare, iar băncile vor fi mult mai atente cui vor acorda credit. Presiunile inflaţioniste vor creşte costul finanţării, iar continuarea decelerării consumului va diminua veniturile companiilor", a declarat miercuri Iancu Guda, director Coface România.

Acesta a apreciat că dublarea salariului minim pune o presiune importantă pe companii, în special pe IMM-uri, dar duce şi la scăderea inovării şi competitivităţii forţei de muncă.

Reprezentanţii Coface atrag atenţia că România produce deficit bugetar, dar nu realizează investiţii, iar în prezent nici nu mai există premise pentru investiţii. Din punct de vedere al infrastructurii, România se află pe ultimul loc în UE, cu 0,03 kilometri de autostradă la mia de locuitori. În acelaşi timp, România se află pe primul loc în ceea ce priveşte migrarea persoanelor apte de muncă (15+64 de ani).

Conform analiştilor Coface, companiile mari din România sunt pregătite să beneficieze de oportunităţile unei viitoare crize, în timp ce 55% dintre IMM-uri vor dispărea.

"În contextul unui climat economic afectat de impredictibilitate, pe fondul presiunilor generate de costurile salariale în creştere, forţă de muncă limitată, creşterea costului de finanţare şi modificările de politici fiscale, numărul companiilor care şi-au întrerupt activitatea în 2018 depăşeşte 140.000 şi este aproape de maximul ultimului deceniu. În acelaşi timp, numărul companiilor SRL nou înfiinţate a scăzut cu 9% în 2018", atrage atenţia Eugen Anicescu.

Specialiştii Coface apreciază că politica monetară din SUA tot mai restrictivă, războiul comercial dintre China şi SUA, volatilitatea fără precedent a indicilor bursieri din ultimii 10 ani, decelerarea creşterii economice a Chinei, conflictele şi tensiunile geopolitice cresc riscul apropierii următoarei recesiuni în 2019-2020.

În cazul României, Coface estimează, pentru 2018, o creştere economică de 3,9%, iar pentru 2019, "într-un scenariu optimist", de 3,7%.

Coface România, fondată în 1996, este membră a Coface Central Europe Holding, cu sediul în Austria. La nivel naţional, are o experienţă de peste 18 ani în domeniul managementului riscului de credit.

Coface România este membru fondator al Asociaţiei de Management al Creanţelor Comerciale – AMCC, înfiinţată în anul 2007.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img