vineri, 29 martie, 2024

Distanta fizica ideala pentru prevenirea COVID-19

Distribuie:

Publicat:

Distanța fizică este una dintre măsurile importante de prevenție în ceea ce privește infecția cu noul tip de coronavirus. Desigur, la fel de importante sunt spălatul pe mâini cu apă și săpun și purtarea măștii de protecție. Această triadă este esențială pentru limitarea răspândirii infecției cu SARS-CoV-2 în comunitate.

Dar care este distanța pe care ar trebui să o păstrăm față de ceilalți? Este de ajuns un metru? Poate doi metri? Mai mult?

Noile date arată că SARS-CoV-2 poate „călători” pe distanțe mult mai mari atunci când vorbim pe un ton ridicat sau cântăm, de exemplu. De asemenea, regula distanțării fizice trebuie să țină cont de ventilarea spațiului în care ne aflăm, de încărcătura virală, de timpul de expunere, precum și de tipul de activitate.

Potrivit celui mai recent studiu publicat în British Medical Journal, distanța fizică recomandată este de peste doi metri. Iar asta deoarece picăturile respiratorii pot parcurge distanțe mult mai mari decât se știa anterior, de 6 până la 8 metri!

Distanța fizică de 1-2 metri, o regulă bazată pe studii care nu mai sunt de actualitate

Picăturile de salivă eliminate în timpul strănutului, tusei, respirației sau vorbirii se împart în două categorii: picături mari și picături mici, invizibile cu ochiul liber.

Picăturile mari de salivă sunt cele care se evaporă mai rapid și aterizează pe sol la o distanță de 1-2 metri. În schimb, picăturile mici (numite aerosoli sau picături respiratorii) se evaporă mai rapid, dar dacă sunt întrunite condiții care pot facilita transportul acestora – cum ar fi ventilația, strănutul puternic sau încărcătura virală mare – este posibil ca acestea să parcurgă distanțe mult mai mari, de peste 4 metri, uneori chiar și de 8 metri.

CONTINUAREA PE CSID.RO

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img