vineri, 29 martie, 2024

Dmitri Peskov, despre eventuale rachete în Cuba şi Venezuela: ‘Rusia reflectează la modul în care să-şi asigure securitatea’

Distribuie:

Publicat:

Rusia are în vedere diferite opţiuni pentru a-şi asigura propria securitate, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, întrebat dacă Moscova ar putea instala rachete ruseşti în Cuba şi Venezuela, el evitând un răspuns clar în acest sens, relatează agenţiile de presă EFE şi Interfax.

"Evident, în contextul situaţiei actuale, Rusia reflectează la modul în care să-şi garanteze propria securitate", a afirmat Peskov într-o conferinţă de presă luni, comentând asupra posibilităţii sugerate săptămâna trecută de ministrul adjunct de externe rus, Serghei Riabkov, care nu a negat şi nici nu a confirmat că Moscova ar lua în calcul instalarea de rachete în Cuba şi în Venezuela, potrivit Agerpres.ro.

"În ceea ce priveşte America Latină, nu trebuie uitat că este vorba de ţări suverane", a afirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Dar suverane şi independente sunt şi Ucraina şi Georgia, vecine Rusiei prin geografie, cărora Moscova le refuză dreptul de a dispune în mod independent de propria soartă, remarcă observatori ruşi independenţi, între care politologul Andrei Piontkovski, expert principal la Institutul Hudson din Washington.

În conferinţa sa de presă, Peskov a evocat o recentă declaraţie a subsecretarului de stat al SUA, Victoria Nuland, potrivit căreia Washingtonul examinează 18 variante de răspuns diferite în cazul în care Rusia ar invada Ucraina.

"Şi noi studiem de asemenea diverse scenarii. Considerăm că, în realitate, ar trebui să fie mult mai puţine, dat fiind modul concret în care am formulat problema. Nu este necesar să complici ceea ce poate că nici nu este atât de complicat. Problemele au fost puse extrem de direct şi formulate în mod concret", a adăugat Peskov.

Kremlinul speră, a spus el, că săptămâna aceasta, aşa cum au spus interlocutorii americani, SUA vor reuşi să formuleze un răspuns în scris.

Riabkov a declarat joi într-un interviu pentru postul de televiziune rus RTVi că SUA şi NATO au spus "nu" cererilor Rusiei de garanţii de securitate şi au exclus o reluare rapidă a negocierilor între Moscova şi Occident.

Întrebat despre măsurile de răspuns ale Rusiei, el nu a exclus desfăşurarea unor infrastructuri militare în Cuba şi Venezuela.

De la Caracas, politicieni din opoziţie, precum foştii parlamentari Olivia Lozano şi Juan Guaido, au condamnat ferm această posibilitate.

Lozano a afirmat că astfel de declaraţii arată cum "alianţe periculoase" create de Hugo Chavez şi Nicolas Maduro "pun în pericol principiile suveranităţii, independenţei, autodeterminării popoarelor şi neamestecului şi ameninţă viitorul următoarelor generaţii de venezueleni", notează EFE.

Guaido a respins, de asemenea, declaraţiile lui Riabkov şi a subliniat că "Rusia nu trebuie să desfăşoare nicio forţă militară" pe teritoriul Venezuelei.

La rândul sau, consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui SUA, Jake Sullivan, a avertizat că Statele Unite vor răspunde într-un mod "hotărât" dacă Rusia va desfăşura rachete sau infrastructură militară în Venezuela sau Cuba.

Doar Havana a păstrat tăcerea cu privire la declaraţiile viceministrului rus de externe, notează EFE.

Moscova a transmis în decembrie Statelor Unite o listă cu propuneri de "garanţii de securitate" pe care le cere în scris şi care să fie constrângătoare din punct de vedere juridic, între care excluderea extinderii Alianţei Nord-Atlantice în Est, în special în Ucraina, şi renunţarea la orice activitate militară a NATO în Ucraina, Europa de Est, Caucaz şi Asia Centrală.

Cele trei runde de negocieri între Rusia şi Occident, – o discuţie bilaterală cu SUA, ce a fost urmată de o reuniune a Consiliului NATO-Rusia şi de o întâlnire în cadrul OSCE – s-au soldat cu eşec, iar experţii spun că acest rezultat era previzibil întrucât două treimi din cerinţele Moscovei sunt de neacceptat pentru Occident, conform expertului rus Vladimir Kara-Murza.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img