vineri, 19 aprilie, 2024

DNA a ascuns ca societatea RCS-RDS este urmarita penal

Distribuie:

Publicat:

Foarte interesant cum lucreaza DNA in dosarul „RCS/RDS-Dumitru Dragomir”, lansat pe piata in urma cu cateva zile. Dupa ce a anuntat ca i-a pus sub urmarire penala pe administratorul RCS-RDS, Ioan Bendei, si directorul general Alexandru Oprea, parchetul condus de Laura Kovesi (foto) a tinut la secret o informatie extrem de importanta. Si anume aceea ca RCS-RDS a fost pusa la randul ei sub urmarire penala in dosarul privind mita catre Dumitru Dragomir. Astfel, in 5 mai 2017, DNA a anuntat inculparea si punerea sub control a lui Dumitru Dragomir, dar si declansarea urmaririi penale fata de alte persoane, printre care si sefi de la RCS-RDS. Nimic despre o punere sub acuzare a companiei de cablu. Au trecut de la acel moment cinci zile, timp in care RCS-RDS a dobandit calitatea de suspect. Punerea sub acuzare a societatii nu a fost insa anuntata de catre DNA, acest detaliu fiind aflat dintr-un document al companiei Digi Communication, cea care detine RCS-RDS. Este vorba despre un amendament la prospectul de listare la bursa, prezentat de site-ul hotnews.ro.

Iata ce se precizeaza in respectivul amendament:

„In 5 mai 2017, mai multe persoane, printre care doua persoane aflate in prezent in pozitii de seniori manageri in subsidiarele companiei RCS&RDS, Ioan Bendei si Mihai Dinei, dar si fostul CEO al RCS&RDS, Alexandru Oprea, au fost notificati oficial de DNA ca sunt cercetati penal pentru mita si spalare de bani. In data de 8 mai 2017, RCS&RDS a primit, de asemenea, o notificare oficiala din partea DNA ca aceasta este suspecta intr-o investigatie pentru aceleasi infractiuni”.

CSM trebuie sa ancheteze daca Laura Kovesi a incercat favorizarea RCS-RDS

Asadar, RCS-RDS a fost instiintata de DNA, in 8 mai 2017, ca a fost pusa sub urmarire penala de parchetul anticoruptie. Ciudat, DNA nu a anuntat nimic despre acest aspect, desi in nenumarate alte cazuri au existat oameni care au aflat de la televizor sau din comunicate de presa ca au dobandit calitatea de suspect. Au trecut, deci, doua zile de cand RCS-RDS a fost instiintata, conform Digi Communication, ca este suspect in dosar, iar DNA nu a anuntat public acest lucru. Ceea ce este un tratatment preferential. Sa aiba legatura oare aceasta secretomanie cu faptul ca de la RCS-RDS a luat bani fostul sot al Laurei Kovesi, Eduard Kovesi, sau cu faptul ca la compania de cablu coordonator de marketing este Florin Nemes, cel despre care s-a dezvaluit ca ar fi iubitul sefei DNA, informatie ce nu a fost niciodata negata de aceasta din urma? Sunt detalii care trebuie lamurite, iar tocmai de aceea este necesar ca CSM sa declanseze o ancheta care sa stabileasca daca Laura Kovesi a favorizat sau nu compania unde lucreaza iubitelul.

Revenind la comunicatul DNA din 5 mai 2017, in acesta se dezvaluie masurile deja luate in dosar fata de inculpatul Dumitru Dragomir si ceilalti suspecti, dar nu se mentioneaza nimic despre faptul ca se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane. Evident, in apararea sa DNA poate invoca faptul ca nu putea dezvalui calitatea de suspect a RCS-RDS, in conditiile in care societatii de cablu nu ii fusese adus la cunostinta acest lucru. Totusi, au mai existat cazuri de acest gen, iar in comunicatele DNA am intalnit urmatoarea precizare: „In cauza se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane”. Din comunicatul privind dosarul „RCS/RDS-Dumitru Dragomir”, aceasta fraza lipseste. De ce oare? Poate pentru ca o asemenea precizare ar fi dat nastere unor discutii, iar multi ar fi intuit ca printre persoanele care se efectueaza acte de urmarire penala se numara si RCS-RDS. Or, in acest mod imaginea firmei ar fi fost afectata, in plin proces de listare la bursa.

In final sa amintim un lucru extrem de important. Si anume ca toate comunicatele DNA nu pot fi date publicitatii daca sefa institutiei Laura Kovesi nu isi da acordul. Kovesi este cea care avizeaza comunicatele DNA. Nu o spunem noi, ci art. 69 din Regulamentul de ordine interioara al DNA:

„Art. 69 -(1) Biroul de informare si relatii publice functioneaza in subordinea directa a procurorului sef al Directiei Nationale Anticoruptie.

(2) Biroul de informare si relatii publice are urmatoarele atributii:

e) intocmeste proiectele comunicatelor de presa, iar dupa aprobarea lor de catre procurorul sef directie, le difuzeaza operativ mass-mediei”.

Sursa:

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img