joi, 28 martie, 2024

DNA intra in FORTA! Un fost manager de spital, trimis in judecata

Distribuie:

Publicat:

Danut Capatana, fost manager al Spitalului Judetean de Urgenta (SJU) “Sf. Apostol Andrei” din Constanta, a acordat prime de succes unei societati a carei unica activitate a fost intocmirea unor adrese, potrivit rechizitoriului prin care inculpatul a fost trimis in judecata pentru abuz in serviciu.  Managerul unitatii medicale incheiase cu firma respectiva un contract, neprevazut in planul anual al achizitiilor publice, avand ca obiect prestarea unor servicii de consultanta pentru conventiile incheiate de spital cu casele de asigurari de sanatate. 
“Din ansamblul inscrisurilor administrate in cauza rezulta ca activitatile desfasurate de catre operatorul economic au fost consemnate de administratorul societatii in cuprinsul unor rapoarte de activitate, din care rezulta ca toate aceste activitati s-au materializat in intocmirea unor adrese. (…) Adresele intocmite de administratorul societatii (…) sunt singurele documente in care s-a reflectat activitatea acestuia si care au stat la baza remunerarii sale, in perioada iunie 2013 – ianuarie 2014, atat cu onorariu lunar de 6.200 lei, cat si cu prime de succes in cuantum de 93.000 lei”, se precizeaza in rechizitoriu. Procurorii au mai apreciat ca de foloase necuvenite a beneficiat nu doar societatea in cauza, ci si Danut Capatana, deoarece activitatile pentru care incheiase contractul de consultanta constituiau atributii de serviciu ale managerului unitatii medicale. 
“Respectivele cheltuieli privind indeplinirea contractului de consultanta au fost nelegal efectuate pentru realizarea unor sarcini atribuite managerului, in acest mod inculpatul Capatana Danut, angajand si utilizand creditele bugetare contrar prevederilor si destinatiilor aprobate, pentru cheltuieli efectuate cu nerespectarea dispozitiilor legale, fara a realiza o buna gestiune financiara a fondurilor publice utilizate”, se mentioneaza in rechizitoriu. 
Potrivit unui comunicat al DNA transmis AGERPRES, Danut Capatana a fost trimis in judecata pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
“La data de 11 iunie 2013, intre Spitalul Clinic Judetean de Urgenta ‘Sf. Apostol Andrei’ Constanta, reprezentat de inculpatul Capatana Danut, la acea data manager al unitatii medicale, si o societate comerciala a fost incheiat un contract (…) avand ca obiect prestarea unor servicii de consultanta pentru conventiile incheiate de spital cu casele de asigurari de sanatate, publice si private, pe o durata de 12 luni, cu posibilitatea prelungirii de drept. In exercitarea atributiilor sale de manager si ordonator tertiar de credite, inculpatul Capatana Danut a incheiat contractul fara a urma vreo procedura dintre cele prevazute de legislatia aplicabila contractelor de achizitie publica si a dispus cheltuieli din fonduri publice fara existenta unei baze legale, desi serviciile de consultanta ale prestatorului nu au fost executate in totalitate si reprezentau, in fapt, si atributii proprii ale inculpatului”, se precizeaza in comunicat. 
Astfel, arata anchetatorii, in perioada 11 iunie 2013 – mai 2016, cand inculpatul nu si-a mai exercitat atributiile care decurgeau din calitatea detinuta, SCJU “Sf. Apostol Andrei” Constanta ar fi achitat catre societatea respectiva suma totala de 307.900 lei, reprezentand onorariu si prime de succes, pentru niste servicii neexecutate in realitate. 
“Aceasta suma de bani reprezinta un prejudiciu cauzat unitatii medicale si un folos necuvenit pentru firma prestatoare a serviciilor”, se mentioneaza in comunicatul DNA.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img