vineri, 19 aprilie, 2024

DNA: Prejudiciul din dosarul Microsoft se ridica la aproape 67 de milioane de dolari

Distribuie:

Publicat:

Prejudiciul total cauzat bugetului de stat prin contractul si actele aditionale investigate in dosarul Microsoft se ridica la aproape 67 de milioane de dolari, potrivit unui comunicat al DNA transmis, luni, AGERPRES.

 * DNA: Claudiu Florica, Silviu Hotaran si Ovidiu Artopolescu, sub control judiciar in dosarul Microsoft

“Prejudiciul total cauzat bugetului de stat ca urmare a incheierii si derularii contractului cadru comercial de inchiriere licente IT din data de 15.04.2004 si a actelor aditionale incheiate in noiembrie 2004 si in anul 2008 se ridica la suma totala de 66.965.343 USD”, se precizeaza in comunicat.

Conform aceleiasi surse, din suma totala, 28.776.327 de dolari reprezinta prejudiciul cauzat ca urmare a incheierii contractului comercial de inchiriere de licente din 15 aprilie 2004, constand in diferenta dintre suma platita de Guvernul Romaniei si suma platita de Fujitsu Siemens Computers companiei Microsoft.

Alti 19.370.500 de dolari reprezinta prejudiciul cauzat ca urmare a incheierii primului actului aditional la contractul comercial de inchiriere de licente. Potrivit DNA, este vorba de intreaga suma platita, deoarece nu era necesara extinderea contractului la licentele educationale.

De asemenea, prejudiciul cauzat ca urmare a incheierii actului aditional nr.2/3 la contractul comercial de inchiriere de licente, si care reprezinta diferenta dintre suma platita de Guvernul Romaniei si suma platita de Fujitsu Siemens Computers companiei Microsoft, se ridica la 18.818.516 de dolari, mai sustin procurorii anticoruptie.

“La data de 15.04.2004 a fost incheiat un contract comercial de inchiriere de licente IT Microsoft. Prin acest contract, compania Microsoft dorea sa ofere Guvernului un acord special pentru obtinerea de licente pentru produsele Microsoft, la preturi speciale guvernamentale. In realitate, discountul de 47% acordat de compania Microsoft in considerarea Guvernului Romaniei ar fi fost deturnat si, implicit, banii au fost indreptati catre plata unor comisioane catre persoanele implicate”, se arata in comunicatul DNA.

Conform aceleiasi surse, contractul s-a incheiat la un pret dublu fata de pretul real solicitat de compania Microsoft. Acest lucru s-a facut cu incalcarea dispozitiilor legale privind achizitiile publice, fara vreo fundamentare a necesarului si invocandu-se in mod nereal calitatea firmei Fujitsu Siemens Computers de unic distribuitor pe teritoriul Romaniei al licentelor Microsoft, in conditiile in care la acea data existau cinci distribuitori.

“Concret, compania Microsoft a facturat catre Fujitsu Siemens Computers suma de 25.791.138 USD (pretul licentelor cu discount), iar Fujitsu Siemens Computers a refacturat catre Guvernul Romaniei suma de 54.567.465 USD. Prejudiciul care urmeaza a fi retinut in cadrul contractului comercial de inchiriere de licente este in suma de 28.776.327 USD”, se precizeaza in comunicat.

Pe 3 noiembrie 2004, contractul cadru guvernamental a fost extins cu privire la inchirierea de produse educationale. Potrivit anchetatorilor, extinderea s-a realizat tot cu incalcarea dispozitiilor legale privind achizitiile publice, avand in vedere ca obiectul contractului cadru viza licentele pentru administratia publica, Fujitsu Siemens Computers nu era distribuitor de produse educationale, iar de discountul acordat de firma Microsoft au beneficiat firmele private.

“De asemenea, nu a existat o analiza proprie a necesarului de licente Microsoft pentru produsele educationale, si nici a pretului, dat fiind ca in cadrul programului privind Sistemul Educational Informatizat existau astfel de licente pentru toate calculatoarele din institutiile si unitatile de invatamant de stat, existand o suprapunere intre licentele existente cu cele ce urmau sa se achizitioneze. Prejudiciul care urmeaza a fi retinut il reprezinta intreaga suma platita, adica 19.370.500 USD, deoarece licentele achizitionate se suprapuneau cu cele existente deja in cadrul programului SEI”, se mentioneaza in comunicatul DNA.

In anul 2008, ca urmare a cresterii numarului de calculatoare la nivelul administratiei publice centrale care foloseau copii aditionale ale produselor comandate in 2004, au fost incheiate doua acte aditionale pentru achizitionarea numarului suplimentar de licente. Din ancheta a reiesit ca este vorba de 39.385 de licente necesare utilizarii produselor software Microsoft, pretul fiind cel stabilit in contractul cadru din 15 aprilie 2004.

“Desi actele aditionale au fost aprobate in cursul anului 2008, persoanele care au contribuit la producerea acestui prejudiciu sunt functionari publici cu sprijinul reprezentantului Fujitsu Siemens Computers, Florica Claudiu Ionut, precum si al reprezentantilor Microsoft Romania — Hotaran Silviu si Artopolescu Ovidiu Petrisor, deoarece extinderea pentru cantitatea de 39.385 de licente s-a realizat conform Contractului comercial de inchiriere licente din 15.04.2004, la preturile stabilite in acesta”, se mai arata in comunicatul DNA.

Procurorii DNA au dispus, luni, punerea in miscare a actiunii penale si luarea masurii controlului judiciar pentru 60 de zile fata de omul de afaceri Claudiu Florica si de doi fosti directori ai Microsoft Romania, Silviu Hotaran si Ovidiu Artopolescu.

In sarcina celor trei s-a retinut infractiunea de complicitate la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata.

Claudiu Florica a actionat in calitate de reprezentant al societatii Fujitsu Siemens Computers GmbH, iar Hotaran si Artopolescu in calitate de reprezentanti ai Microsoft Romania, sustin procurorii.

“Desi Fujitsu Siemens Computers GmbH Austria nu avea calitatea de unic distribuitor al produselor Microsoft pe teritoriul Romaniei, fapt cunoscut cu certitudine de Florica Ionut Claudiu, Hotaran Silviu si Artopolescu Ovidiu Petrisor, pentru a crea aceasta aparenta si a ajuta demnitarii/functionarii implicati in initierea si sustinerea hotararilor de guvern prin care s-a aprobat incheierea atat a contractului cadru de licentiere Microsoft cat si a actelor aditionale la acestea sa justifice in mod nelegal achizitia licentelor din sursa unica, au semnat oferte comune/adrese din care sa rezulte ca derularea contractului comercial se va realiza doar prin Fujitsu Siemens Computers GmbH Austria”, se mentioneaza in comunicat.

Conform aceleiasi surse, pentru a crea aparenta ca firma pe care o reprezenta este unic distribuitor al produselor Microsoft si pentru a se evita organizarea unei licitatii publice, Claudiu Florica a semnat ofertele comune Fujitsu Siemens Computers — Microsoft Romania din data de 2 octombrie 2003 si, respectiv, 12 martie 2004. Prima oferta a fost semnata de Silviu Hotaran, iar a doua de Ovidiu Petrisor Artopolescu, in calitate de reprezentanti ai Microsoft Romania.

“Cele doua oferte contineau preturi cu mult supraevaluate fata de sumele cu discount pe care le cerea in realitate compania Microsoft”, se mai mentioneaza in comunicatul DNA.

Procurorii precizeaza ca in dosar se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane.

SURSA:AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img